Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårdare i Karlebyregionen måste ta ut semester och får inte jobba övertid – nästa år kan vårdare få gå

Från 2019
Sjukskötare vid förren till ett patientrum, Nya barnsjukhuset.
Bildtext Ingen anställd ska behöva gå som en följd av höstens samarbetsförhandlingar inom Soite. Men det kan bli fråga om uppsägningar om nya förhandlingar inleds efter årsskiftet. Arkivbild.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Nästan tre miljoner euro, så mycket ska vårdsamkommunen Soite i Karlebyregionen spara som ett resultat av höstens samarbetsförhandlingar. Ingen sägs upp, i stället ska man spara in på den stora skuld Soite har för sparade semesterdagar.

Annat kan det bli nästa år då nya samarbetsförhandlingar troligen stundar.

Det blev inget av det största sparförslaget som omfattade 2,5 miljoner euro. Enligt det skulle Lepola serviceboende och Dunkars bäddavdelning dras in.

Men när Soites styrelse möttes på måndagen blev resultatet ett annat. Efter en omröstning med resultatet 6-5 stod det klart att styrelsen inte vill att de två nämnda dras in.

Det innebär i sin tur att ett sparbehov på 2,5 miljoner euro kvarstår.

- Det ska skäras i personalen men det finns inget beslut om hur man ska göra det, säger Minna Korkiakoski-Västi, vd för Soite.

Porträtt av Minna Korkiakoski-Västi
Bildtext Vd Minna Korkiakoski-Västi på Soite är rädd att det kan bli uppsägningar om nya samarbetsförhandlingar inleds.
Bild: Soite

Ingen ur personalen ska få gå som ett resultat av höstens samarbetsförhandlingar. Eventuellt blir det omplaceringar men något behov av uppsägningar ska inte finnas.

Annat kan det bli i den nya omgången förhandlingar som kan komma att inledas efter årsskiftet.

Nu går resultatet av samarbetsförhandlingarna och styrelsens beslut till fullmäktige. Nästa möte är den 9 december. Då ska fullmäktige fatta beslut om nya samarbetsförhandlingar ska inledas nästa år.

Kronoby får bestämma själv

Vad gäller vården i Kronoby beslöt Soites styrelse ge Kronoby mandat att själva bestämma över sin vård och service.

Soites styrelse gick också på Kronoby fullmäktiges linje och godkände förslaget om tandvård i både Kronoby och Nedervetil samt läkarmottagning i Kronoby, Terjärv och Nedervetil.

Godkända sparförslag

Ifjol kostade outtagna semesterdagar 23,85 miljoner euro för Soite. Nästa år ska personalen ta ut semester så att max tio dagar av årssemestern får sparas till följande år. Det ger en inbesparing på två miljoner euro.

Genom att minska på över- och merarbete ska man spara in 400 000 euro. Lika stor summa ska sparas in på fortbildning. Pensioneringar ska också ge en inbesparing.

Diskussion om artikeln