Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Vad är det bästa med julen: lådorna, pyntet eller tomten? En sak är säker – "Man får tjuvstarta julen när man vill"

Från 2019
Matilda Sandgren, Isa Sundell, Lydia Norrgrann och Aura Lindgren sitter på en röd soffa.
Bildtext Från vänster: Matilda Sandberg, Isa Sundell, Lydia Norrgrann och Aura Lindgren.
Bild: Charlotte Lindberg

Butikshyllorna fylls med julprydnader och kartongerna med julgrejer som samlat damm uppe på vinden börjar bäras ner. Ljus tänds och ljusslingor hängs på verandan eller balkongen. När är det okej att börja julpynta och är det faktiskt så farligt att tjuvstarta julen i slutet av november?

Inte alls. Det kan till och med vara helt okej att börja planera inför julen under sommaren, tycker tredje- och fjärdeklassare på Staffansby lågstadieskola.

På söndagen får man äntligen öppna sina julkalendrar, säger Aura Lindgren, med en väldigt stark betoning på ordet äntligen.

Så här inleds vår diskussion om julen och väntan på den. Aura Lindgren, Matilda Sandberg, Isa Sundell och Lydia Norrgrann verkar alla vara julfantaster. De har börjat pynta hemma och julmusik har vissa lyssnat på sedan sommaren.

– Jag tycker mer om vintern och julen än om sommaren, så ibland kan jag lyssna på mina favoritjulsånger redan under sommaren, säger Matilda.

– Jag har redan hängt upp ljusslingor över hela mitt rum och ska snart fortsätta hänga upp julbollar, säger Isa.

Vi brukar fira jul hos mormor och hon bor i ett höghus så julgubben orkar inte gå upp för trapporna

Matilda Sandberg

Hos vissa ska den traditionsenliga julstädningen snart börja, hos andra är den redan över.

– Vi har städat färdigt redan. Vi städar alltid för tidigt och sen hinner det alltid bli stökigt och vi måste börja om från början, säger Matilda.

joulupalloja muovikuusen oksilla
Bildtext Alla fyra flickor är överens om att det är roligt att pynta hemma så att det blir mysig julstämning.
Bild: Rodion Kutsaev / Unsplash

Går inte att starta julen "för tidigt"

De är alla överens om en sak. Det finns inget som att börja julen för tidigt – man får med andra ord tjuvstarta julen när man vill.

– Man kan fast börja pynta och lägga i ordning två månader före julafton om man vill, säger Lydia.

– Att börja pynta i november är nog inte för tidigt. Vi brukar alltid ta fram julprydnaderna en vecka innan man får börja öppna julkalendern. Helt senast då när första luckan öppnas, inflikar Aura.

Alla fyra flickor har redan ställt fram sina julkalendrar i väntan på första advent. De har utöver en chokladkalender också en leksaks- eller papperskalender.

– Jag har gjort en papperskalender själv. Jag ritade en rolig bakgrund, limmade ett annat papper på, klippte ut luckor och ritade någon rolig bild i alla luckor, säger Matilda.

Julkalendrar är en oslagbar tradition. Aura, Isa och Matilda brukar också titta på BUU-klubbens julkalender i väntan på julafton.

Aura Lindgren, Lydia Norrgrann, Marilda Sandberg och Isa Sundell i en trappa.
Bildtext Aura Lindgren (vänster) och Lydia Norrgrann går i fjärde klass och Matilda Sandberg och Isa Sundell går i tredje klass.

Något desto större jultraditioner kommer de inte på.

"Julgubben orkar inte gå upp för trapporna"

Julafton ser aldrig likadan ut på två olika ställen. Alla har sina egna traditioner och preferenser. Vissa gillar julmat, andra lämnar jullådorna oätna. Somliga öppnar julklappar på julaftonsmorgonen medan andra väntar till kvällen.

Men vad är det allra bästa med julafton? Isa Sundell ser mest fram emot julmaten och att få träffa släkten.

– Hela släkten brukar åka hem till någon och sen firar vi alla julen tillsammans och det brukar vara ganska roligt, säger hon.

– Jag väntar mest på att få pynta julgranen och äta julmaten och chokladen, berättar Lydia.

De ser dessutom fram emot att få öppna sina julklappar och att kanske se en skymt av julgubben.

– Vi brukar fira jul hos mormor och hon bor i ett höghus så julgubben orkar inte gå upp för trapporna och hissen är så dålig att man inte vågar åka i den. Men vi har en gång fått besök av honom då vi firade jul hemma, säger Matilda.

joulukuusi ja lattialla lahjoja
Bildtext Enligt flickorna är julklapparna också bland det bästa med julen och något de alla ser fram emot.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Både Isas och Auras familj brukar få besök av julgubben varje år, men Aura har aldrig vågat gå fram till honom.

– Jag har alltid varit rädd för julgubben, så jag kryper alltid under sängen eller upp i pappas famn. Jag vet inte egentligen varför jag är rädd men det är något skrämmande med julgubben, jag har till och med haft mardrömmar om honom, säger hon.

Julgranen hör också till julens viktigaste höjdpunkter för flickorna. Auras familj åker ut till en bekant skog och sågar ner en julgran, Matildas och Isas familj köper julgranen i en butik och hemma hos Lydia finns, redan nu, en ljusröd plastjulgran.

Diskussion om artikeln