Duka upp ett efterrättsbord med raw food-godis – tre recept med smak av choklad, mint och pepparkaka
Att göra raw julgodis är både enkelt och gott. Man behöver inte bekymra sig om kulprov eller brända mandlar. Dessutom kan de flesta äta av godsakerna när de är glutenfria, mjölkfria och veganska.
Att göra raw julgodis är både enkelt och gott. Man behöver inte bekymra sig om kulprov eller brända mandlar. Dessutom kan de flesta äta av godsakerna när de är glutenfria, mjölkfria och veganska.
Matkreatören och -skribenten Nathalie Aurén delar med sig av några recept som passar utmärkt till jul. Alla recept går bra att förbereda och förvara i kyl eller frys i flera veckor.
Snabba havrebitar med jordnötssmör och tranbär
Det här är ett enkelt röra ihop-recept som kan varieras i det oändliga och som också passar för en nybörjare i köket.
De torkade tranbären ger en julig smak men kan lika gärna bytas ut med någon annan torkad frukt som man råkar ha hemma.
Ingredienser (15-20 st):
- 0,5 dl kokosolja
- 0,5 dl osötat jordnötssmör
- 2 msk honung
- 2 msk kakao
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 dl torkade tranbär
- en nypa havssalt
Gör så här:
- Smält kokosolja, jordnötssmör och honung på låg värme i en liten kastrull.
- Ta bort från plattan och rör ner kakao, havregryn, tranbär och havssalt.
- Låt stå en liten stund.
- Bred ut i en liten form med bakplåtspapper.
- Ställ i kylskåpet i 2-3 timmar för att stelna.
- Skär upp i lämpliga munsbitar.
- Ät och njut.
- Förvara kallt.
Tips!
Degen kan med fördel portioneras ut som större småkakor på en bricka och blir då lite mera som havrekakor.
Raw pepparkaksbollar
Gillar du pepparkaksdeg? Då kommer du att älska de här raw bollarna. Basen består av nötter och dadlar som kryddas med pepparkakskryddor.
De här funkar bra som mellanmål eller som tilltugg på glöggminglet.
Ingredienser, ca 20 st:
- 15-20 färska dadlar
- 2,5 dl blandade nötter
- 0,5 dl smält kokosolja
- 1,5 msk pepparkakskrydda
- en rejäl nypa flingsalt
- kakao att rulla i
Gör så här:
- Ta bort kärnorna ur dadlarna och smält kokosoljan i en liten kastrull. Mixa nötterna grovt i en matberedare eller mixer.
- Lägg i dadlar och kokosolja och mixa till en kletig deg.
- Ha till sist i pepparkakskrydda och flingsalt och mixa lite till. Om du inte har pepparkakskrydda går det bra att ta 2 tsk kanel, 2 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära och 1 tsk nejlika.
- Låt degen vila 30 minuter i kyl.
- Forma till bollar. Om du vill kan du rulla bollarna i kakaopulver och bipollen.
- Ställ i kylen en stund innan servering. Bollarna håller flera dagar i kylskåp och går även bra att frysa.
Cake pops med mintsmak
Bönor i godis? Självklart! Vita bönor är perfekta att använda som bas om man vill ha en kakdegskonsistens och vem gillar inte kakdeg?
Bönorna har en neutral smak så man behöver inte avslöja sin hemliga ingrediens om man inte vill.
Ingredienser till ca 20 st:
- 1 paket kokta vita bönor (285 g, avrunna 170g)
- 10 st färska dadlar (urkärnade)
- 1 dl kakao
- 1 tsk pepparmintsolja (eller 2 tsk pepparmintsarom)
- 0,5 dl smält kokosolja
- 75 g mörk choklad (minst 70% kakao)
- grillpinnar
- flingsalt att toppa med
Gör så här:
- Smält kokosoljan försiktigt i en kastrull.
- Mixa vita bönor och dadlar i en matberedare.
- Lägg till kakao, pepparmintsolja och kokosolja och mixa till en kladdig deg.
- Ställ en stund i kylen så att den stelnar lite.
- Smält choklad över vattenbad.
- Rulla degen till bollar och låt vila i kylen 30 min.
- Bryt grillpinnarna på mitten, tryck sedan i en grillpinne i varje boll.
- Doppa cake popsen och smält choklad och strö över lite flingsalt.
- Ställ cake popsen i ett glas (för stabilitet kan du fylla glaset med grovsalt eller socker).
- Förvara kallt.
Du hittar flera glutenfria och raw food-recept på Nathalies blogg Flowkitchen.