Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministeriet betalade 180 000 euro för en utredning av Veijo Baltzars undervisningsmetoder - trots påvisade brister beviljades kulturrådet fortsatt finansiering

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 16:55.
En mörkhårig man i läderrock.
Bildtext En utredning visade brister i Baltzars metoder, men det stoppade inte understöden.
Bild: Lehtikuva

På begäran av Utbildnings- och kulturministeriet undersöktes Veijo Baltzars teaterförenings aktiviteter och undervisningsmetoder redan 2012.

Trots att rapporten påvisade brister i Baltzars verksamhet ingrep inte ministeriet på något sätt och Baltzar beviljades ytterligare finansiering för sin verksamhet.

Ministeriet beställde utredningen av Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak), ministeriet betalade Humak 180 000 euro för utredningen.

Ministeriet ville ta reda på om den multikulturella och erfarenhetsbaserade pedagogik som utvecklats av Baltzar kunde tjäna som grund för högre utbildning.

Anita Lehikoinen, ministeriets kanslichef säger att summan som beviljades för utredningen inte är speciellt stor.

– Flera forskare var inblandade i utredningen och vi ville ställa frågan om det finns något vettigt i tillvägagångssättet. Svaret vi fick var nej.

Metoderna stred mot etiska principer

I en intervju med Yle säger Lehikoinen att utredningen genomfördes noggrant och utgående från den konstaterades att sådan här verksamhet inte stöds inom högre utbildning.

Enligt Lehikoinen fanns det nog sådant i Baltzars utbildning som var bra men att mycket stred mot yrkeshögskolornas etiska principer.

– Det blev också klart att det handlar om en självlärd handledare och pedagog.

Ministeriet bedömde utgående från rapporten att projektet avslutas.

– Där fanns verkligen inte material för att utveckla högre utbildning eller ens fortbildning.

Kända anhängare bidrog med trovärdighet

Trots att rapporten underkände Baltzars utbildningsmetoder slutade inte pengarna rulla in. Efter 2013 beviljades kulturrådet 126 000 euro i olika understöd från ministeriet och Centret för konstfrämjande (Taike).

– I efterhand kan man säga att understöden borde ha diskuterats mer omfattande med olika finansiärer, men då var det inte möjligt att göra det, säger Lehikoinen.

I styrgruppen för Baltzars kultursamfund satt en del framstående politiker. Bland annat nuvarande utrikesminister Pekka Haavisto och tidigare Europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari.

Lehikoinen förnekar att de kända anhängarna påverkade stödet.

Taikes direktör Paula Tuovinen, säger att de kända anhängarna nog kan ha påverkat hur Baltzars projekt behandlades.

– Det är såklart möjligt att någon har ansett att det har gett mer trovärdighet.

På frågan om Baltzars romska bakgrund har något med penningströmmen att göra svarar Lehikoinen att det definitivt har påverkat.

– Skillnaden var att han kunde ansöka om pengar för att främja multikulturella projekt.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Ministeriö maksoi 180 000 euroa Veijo Baltzarin teatteriin liittyvästä selvityksestä – epäkohdista huolimatta tukien maksamista jatkettiin av Sanna Pirkkalainen.

Diskussion om artikeln