Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Europa League-succén ett minne blott – nu nekas krisklubben Östersund elitlicens till Allsvenskan

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 19:03.
Salisu Abdullahi Gero och Saman Ghoddos, Östersund, hösten 2017.
Bildtext Alhaji Gero och Saman Ghoddos är två av de spelare som lämnat Östersund efter framgångssagan i Europa League.
Bild: Bildbyrån / All Over Press

På bara ett par år gick den svenska fotbollsklubben Östersunds FK från att vara allsvensk nykomling till att bli slutspelslag i Europa League. Knappt två år senare är klubben på konkursens brant, utan en elitlicens som behövs för spel i Allsvenskan.

Den 22:a februari 2018 besegrar svenska Östersunds FK Premier League-klubben Arsenal i London med 2–1 i returmötet av Europa League-sextondelsfinalen. Den brittiska storklubben går ändå vidare efter att ha vunnit det första mötet med 3–0.

Den jämtländska fotbollsklubben steg till den svenska högstaligan så sent som till säsongen 2016 och tog hem Svenska cupen 2017. Europa League-kvalplatsen som följde resulterade i ett sensationsartat framgångsäventyr i turneringen, som alltså tog slut först i februari borta mot självaste Arsenal.

Sedan dess har det hänt en hel del – negativt. Flera tongivande spelare har lämnat klubben, succétränaren Graham Potter verkar numera i Premier League-klubben Brighton och klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg dömdes tidigare denna måndad till tre års fängelse för ekonomisk brottslighet, en dom som han överklagat.

Enligt SVT var Kindberg spindeln i nätet för en "raffinerad brottsplan", med syfte att gynna ÖFK ekonomiskt.

Östersunds FK var under den gångna säsongen indraget i bottenstriden i Allsvenskan, men klarade kontraktet med två poängs marginal till kvalplatsen.

Graham Potter ler och skakar hand med Arsene Wenger.
Bildtext ÖFK:s Graham Potter skakar hand med Arsenaltränaren Arsene Wenger före Europa League-mötet lagen emellan i London.
Bild: imago/PRiME Media Images/ All Over Press

Blöder ekonomiskt

Samtidigt befinner sig klubben i en djup ekonomisk kris. En så allvarlig kris att klubben inte beviljas elitlicens för nästa säsong, uppger Svenska fotbollförbundets licensnämnd.

– Licensnämnden anser att Östersunds FK Elitfotboll AB inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år, skriver förbundet på sin webbplats.

– Det är ett antal faktorer som vi bedömer som osäkra, faktorer som måste falla på plats om de (ÖFK) ska kunna klara driften. Vi bedömer det som uppenbart orealistiskt att så skulle vara fallet, säger i sin tur Richard Johnsson, licensnämndens ordförande till SVT Sport.

Klubben meddelar att de kommer att överklaga beslutet.

– Det är klart att det inte är ett trevligt besked att få. Vi delar inte licensnämndens beslut, utan vi tycker att vi ska klara av det här, säger ÖFK:s pressansvariga Niclas Lidström.

Om Östersund inte spelar i Allsvenskan nästa säsong kommer Brage, tvåa i Superettan i år, att erbjudas platsen.

Diskussion om artikeln