Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt medlingsbud i poststrejken – ett slut på strejken allt närmare

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 21:17.
En man och en kvinna intervjuas.
Bildtext Postfacket PAU:s ordförande Heidi Nieminen och Tuomas Aarto, vd för arbetsgivarnas organisation Palta intervjuas på riksförlikningsmannens byrå.
Bild: Lehtikuva

Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala har lagt fram ett nytt medlingsbud i poststrejken. Förhandlingar fördes på tisdagskvällen på riksförlikningsmannens byrå.

Post- och logistikunionen PAU och servicearbetsgivarna Palta ska lämna in sina svar till riksförlikningsmannen senast på onsdagsmorgonen klockan 10.

Piekkala säger att det nya budet inte skiljer sig så mycket från det förra medlingsbudet som gavs på söndagen.

Personer förhandlar vid ett bord.
Bildtext Vuokko Piekkala vill ha svar från parterna senast på onsdag kl. 10.
Bild: Lehtikuva

Ett lösningsförslag för paketsorterarna hittades tidigare på tisdagen. Det här var en avgörande fråga för att få ett slut på strejken. Förslaget ska ännu godkännas av berörda parter.

"Stora framsteg"

I förhandlingarna tidigare på tisdagen deltog förutom PAU och Palta även Posten, Industriförbundet och Medieförbundet som på söndagen förkastade det andra medlingsbudet i konflikten.

Paltas vd Tuomas Aarto säger att stora framsteg i förhandlingarna har gjorts under de två senaste dagarna. Också PAU:s ordförande Heidi Nieminen är nöjd med förhandlingarna de två senaste dagarna.

Nieminen säger att strejken kommer att avblåsas och att de anställda kommer att återvända till arbetet så fort som möjligt efter att de beslutande organen för berörda parter har godkänt medlingsförslaget och förslaget angående postsorterarna.

Nieminen bedömer att medlingsbudet kan leda till ett avtal.

Diskussion om artikeln