Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Begränsad körtid för privatbilar på Aurabron i Åbo – stadsmiljönämnden röstade igenom ett förbud under rusningstid

Från 2019
Rusning på Aurabron.
Bildtext Rusningstrafik på Aurabron i Åbo.
Bild: Yle / Marie Söderman

Det blir förbjudet för privata bilar att köra på Aurabron i Åbo på vardagar mellan klockan 07–09 och mellan klockan 15–17. Beslutet fattades av stadsmiljönämnden på tisdagens möte.

Förslaget inför nämndens möte var att Aurabron stängs av för privata bilar mellan klockan 07–17, men Socialdemokraternas förslag på att förbudet inte skulle gälla mitt på dagen vann med rösterna 8 mot 5.

SDP:s förslag fick understöd av Samlingspartiet, Centern och Sannfinländarna.

Under förbudstiderna får endast bussar, taxibilar, cyklar och lastbilar köra på bron. Förändringen ska träda i kraft från och med 8 januari 2020 och gäller tills att torgparkeringen blir klar.

De gröna och Vänsterförbundet ville ha ett förbud 07-17

De gröna och Vänsterförbundet ville ha ett bilförbud på Aurabron hela dagen, det vill säga mellan klockan 07–17.

– Det är väldigt tråkigt att det inte blev så. Det blir krångligt för bilisterna att komma ihåg vilka tider som gäller och det blir också svårt att övervaka det hela, säger stadsmiljönämndens ordförande Saara Ilvessalo (De gröna).

En anledning till att det här förbudet införs är att bussar har haft svårt att hålla tidtabellen då bilar inte följer genomfartsförbudet på Auragatan och Slottsgatan, ett förbud som infördes efter att busstrafiken flyttade bort från Salutorget.

Förseningarna har i sin tur lett till en minskning av antalet bussresenärer tillika mindre intäkter för Åbo stad.

– Jag är rädd att vi kommer att tappa ännu fler bussresenärer på grund av att bussarna har svårt att hålla tidtabellerna.

Diskussion om artikeln