Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tjeckiskt hattrick när Kärpäts supersvit förlängdes – Tappara besegrade TPS på hemmaplan efter nästan fem års paus

Från 2019
Uppdaterad 26.11.2019 23:57.
Kärpätspelare firar ett mål i klunga.
Bildtext Kärpät leder FM-ligan.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Ligatrean JYP gav serieledande Kärpät ett ordentligt motstånd, men ett hattrick av Jakub Krejcik bäddade för en 3–1-seger för Uleåborgsklubben. Kärpät har nu otroliga elva segrar i rad, samtidigt som man tagit poäng i 17 matcher på raken. I KHL försökte sig Petri Kontiola på ett fräckt konstmål när Jokerit fick revansch på Amur Chabarovsk.

Kärpäts tjeckiska försvarare Jakub Krejcik har gjort totalt sju mål på 23 matcher denna säsong. Men han har redan hunnit med två hattrick, det senaste i kväll mot JYP.

Formstarka ligatrean JYP hade vunnit nio av sina tio senaste matcher i ligan, men serieledande Kärpät är i ännu bättre form.

Uleåborgslaget besegrade JYP med 3–1 tack vare Krejciks hattrick och tog sin elfte raka seger. Sammanlagt har man tagit poäng i sina 17 senaste matcher och åkt på endast en förlust på hemmaplan denna säsong.

I Tammerfors lyckades Tappara ta en sällsynt hemmaseger över bottenklubben TPS.

Tappara, som fick klara sig utan avstängde stjärnan Charles Bertrand, vann med 5–1 och fortsätter som tvåa i tabellen. TPS är nästjumbo.

– Vi började rätt så bra, men sedan håller inte vårt fokus och vi gör lätta försvarsmissar. Matchen avgjordes då vi släppte in mål på powerplay i den sista perioden, sade TPS-coachen Marko Virtanen Yle Puhes sändning och syftande på Niko Ojamäkis 4–1-mål i den sista perioden.

Senast Tappara lyckades besegra Åboklubben på hemmaplan var den 23 januari 2015. Under en nästan fem år lång tidsperiod därefter hade TPS hunnit vinna åtta gånger som Tapparas gäst.

Kontiola fräcka försök misslyckades

I KHL fick Jokerit revansch på Amur Chabarovsk. Förra veckan åkte Helsingforsklubben på en 4–1-förlust på bortaplan mot Amur, men ikväll var man starkare med samma siffror på hemmaplan.

Tre av Jokerits fyra mål kom på powerplay. Två av de målen kom från Mikko Lehtonens klubba.

Jokeritanfallaren Petri Kontiola försökte sig på ett riktigt konstmål i den tredje perioden. Veteranen stod bakom Amurs mål och försökte lyfta in pucken över målet, men bortamålvakten Jevgenij Alikin var med på noterna.

– Vårt powerplay och boxplay var bra i dag. Motståndarna verkade vara lite trötta i dag, sade matchhjälten Lehtonen till Viasat efter matchen.

Resultat:

FM-ligan:

HPK – KalPa 1–2 (1–1, 0–0, 0–1)
Kärpät – JYP 2–1 (1–0, 0–1, 2–0)
Tappara – TPS 5–1 (2–1, 1–0, 2–0)

KHL:

Jokerit – Amur Chabarovsk 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)

Diskussion om artikeln