Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s president Donald Trump benånade kalkon - skämtade om riksrättsutredningen

Från 2019
Uppdaterad 27.11.2019 00:01.
Programmet är inte längre tillgängligt

USA:s president Donald Trump har vid en traditionell ceremoni vid Vita huset benådat kalkonerna Butter (smör) och Bread (bröd) inför thanksgiving-högtiden på torsdag. Trump passade på att skämta om den riksrättsutredning som han ofta betecknar som en häxjakt.

Kalkon står ofta på menyn på thanksgiving, men både Butter och artfränden Bread (bröd) undgår det här ödet och skickas i stället till ett särskilt reservat i delstaten Virginia.

Trump sade att de två kalkonerna har tränats att hålla sig lugna under alla omständigheter, vilket kommer väl till pass eftersom de redan har blivit stämda att infinna sig i demokraten Adam Schiffs källare på torsdag.

Schiff är ordförande i det utskott i Representanthuset som har lett en utredning om huruvida Trump borde ställas inför riksrätt.

Trump sade vidare att aktiemarknaden har återigen nått en ny rekordhög nivå, ett tema som han har återkommit till många gånger.

Benådningen har varit en officiell ceremoni sedan George H.W. Bush var president. Trumps föregångare Barack Obama var den president som började framföra skämt under ceremonin.

Källor: Reuters, AP

Artikeln uppdaterades den 27 november 2019 klockan 00.00 så att det klart framgår att båda kalkonerna benådas.