Skogsindustrin utlyser lockout på sågverk och fanerfabriker – industrifacket rasar: "Lockout det hårdaste vapnet"
Skogsindustrin vill med hjälp av en lockout få fart på förhandlingarna med arbetstagarsidan, som för tillfället står stilla. Industrifacket varslade tidigare i veckan om en omfattande strejk.
Enligt Skogsindustrin är Industriförbundet inte villigt att förhandla.
- Industrifacket har med sitt agerande visat en total motvilja att förhandla. Lockouten är en stridsåtgärd för att se till att förhandlingarna fortsätter, skriver Skogsindustrins arbetsmarknadsdirektör Jyrki Hollmén i ett pressmeddelande.
Skogsindustrin utlyser en lockout i sågverk och fanerfabriker, lockouten pågår från den 12 december till den 18 december.
Den sex dygn långa lockouten börjar efter att Industriförbundets strejk är över.
Arbetstagarnas sida har inte gått med på att förhandla fram ett kollektivavtal utan kräver endast en minskning av arbetstiden genom strejk, skriver Skogsindustrin i pressmeddelandet.
Arbetstidsfrågor hör till de största tvisteområdet
Enligt industrifacket vill arbetsgivarna inom alla avtalsområden nu betydligt försvaga de villkor som nu gäller för arbetstagarna.
Arbetstidsfrågor uppges höra till de största tvisteområdena. Också frågan om söckenhelger hör till de problematiska områdena.
I strejken deltar ungefär 35 000 arbetstagare runt om i Finland.
Stridsåtgärden gäller inte arbete som utförs för att skydda människoliv och hälsa, eller arbete inom företagshälsovården på arbetsplatserna eller fabriksbrandkårerna.
Facket ser lockouten som en hämnd
Industriförbundet reagerar kraftigt på arbetsgivarsidans beslut om lockout inom den mekaniska skogsindustrin. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har inte fallit på fackets ovilja att utan på skogsindustrins omåttliga krav som skulle sänka arbetstagarnas inkomster med nästa 20 procent - på individnivå till och med mer än så, säger facket.
Skogsindustrin har meddelat att man är orolig för den globala konkurrenskraften, men behövs faktiskt så här stora nedskärningar i den finländska löntagarens lönenivå, undrar Industriförbundets ordförande Riku Aalto.
Inom den mekaniska skogsindustrin har arbetsgivaren under höstens lopp föreslagit bland annat sänkt lön under sjukledighet, och sänkt ersättning för arbete under söckenhelger. Vidare har arbetsgivaren kommit med förslaget att de 24 extra arbetstimmarna per år skall fortsätta, säger Aalto.
Han ser lockouten som en hämnd för fackets varslade strejk den 9-11 december.
"Lockout det hårdaste, obehagliga vapnet"
Det verkar vara mycket turbulent och plågsamt på arbetsmarknaden, kommenterar fackklubbsordförande Ulf Heimberg i Raseborg. Han anser att hotet om lockout är speciellt obehagligt.
– Det här med strejkvarsel hör kanske till spelet, men nu är det extra besvärligt. Lockout-kortet hade vi också hört om på verkstadsgolvet, berättar Ulf Heimberg.
Att ta till sådana vapen känns aldrig bra, det är det hårdaste vapnet i konflikter på arbetsmarknaden, säger han.
Svårt reparera
Om det går så långt som till lockout så blir det svårt att reparera skadorna på arbetsplatsen, tror Heimberg.
Förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare kan bli ansträngt och framtida utvecklingsarbete blir lidande.
Heimberg gillar inte att man sätter människorna på pottan, som han uttrycker det.
Det finns också de som har räknat ut att strejk+lockoutdagar gör att man mister sin semesterrätt för december. Det känns av nästa sommar i form av kortare semester.
Vem har dålig krismedvetenhet?
Arbetsgivarna inom industrin anklagar arbetstagarna för att inte ha förståelse för industrins problem, inte bry sig om lönsamhetsproblem, dålig orderstock och sämre framtidsutsikter.
Industrin överlag har ett problem – i det här landet är man mycket sparsam med investeringar, svarar Ulf Heimberg. Han talar om strukturella problem i den finska industrin överlag som borde lösas.
Det får inte enbart göras så att man stryper kranarna som för postarbetarna. Då tvingade man dem sänka sina löner inom sämre avtal, säger han.
Det är profittänkandet som har slagit över, enligt Heimberg.
– Man kan ju också undra vilken krismedvetenhet har arbetsgivaren som har råd att utlysa lockout? Det är kanske en fråga om hur stora vinster man tar ut, säger Ulf Heimberg, fackklubbsordförande och socialdemokrat från Raseborg.
Artikeln uppdaterad 27.11.19 klockan 17.50 med intervjun med Ulf Heimberg.