Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

PAU och Palta godkände medlingsbudet - poststrejken är över

Från 2019
Uppdaterad 27.11.2019 11:23.
Både arbetstagare och arbetsgivare är nöjda över att poststrejken är över - Spela upp på Arenan

Såväl Post- och logistikunionen PAU som servicearbetsgivarna Palta har godkänt riksförlikningsmannens medlingsbudet i postkonflikten. Det innebär att poststrejken är slut.

Den verkliga stenknuten i förhandlingarna, de 700 paketsorterarnas öde, har avgjorts enligt Paltas vd Tuomas Aarto.

- Paketsorterarna förflyttas till Palta. Deras kollektivavtal utgörs av överenskommelser mellan oss och PAU, förklarar Aarto

Enligt PAU:s ordförande Heidi Nieminen är man nöjd med överenskommelsen.

- Det här är inte en principiell vinst, jag värnar om arbetstagarnas löner och arbetsvillkor. Det handlar om lågavlönade människor, så jag är nöjd att jag kan trygga de här sakerna.

Postens arbetstagare återvänder till nästa möjliga arbetspass enligt PAU:s ordförande Heidi Nieminen. Riksförlikningsman Vuokko Piekkala kunde däremot inte svara på i vilken takt man avblåser sympatistrejkerna.

Palta: utredningspersonerna hjälpte inte just till

På tal om staten som ägare säger PAU:s Nieminen att hon varit i kontakt med regeringens ägarstyrning.

- Jag kommer inte ihåg om det var Paatero själv, men jag har skickat rätt många meddelanden till hennes assistenter och till tjänstemannaledningen. Jag konstaterade att det att ett statsägt bolag flyttar anställda till ett billigare kollektivavtal inte är acceptabelt.

Paltas Aarto är för sin del skeptisk till att "utomstående" blandat sig i kollektivförhandlingarna. Udden är riktad mot regeringen och de fyra utredarna som anställdes för att hitta en lösning, förgäves.

- Utredningsgruppen jobbade några dagar och den modellen som de sedan fick fram var en sådan som vi redan sinsemellan hade diskuterat. I kollektivförhandlingarna började vi komma fram till en lösning först på måndag då vi fick jobba i fred igen.

Julkorten hinner fram i tid

Postens tillfälliga vd Turkka Kuusisto skriver i ett pressmeddelande att Posten är nöjd med lösningen.

- Situationen har varit svår för alla parter. Posten är nöjd över att vi nått en överenskommelse och att arbetstagarna nu får arbetsro.

Enligt Kuusisto innebär överenskommelsen att julposten hinner fram innan jul.

Diskussion om artikeln