Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vändningen i fallet kring Zlatan och ”Bajen” – stjärnan köper upp en fjärdedel av klubben: ”Kommer inte att spela fotboll där”

Från 2019
Uppdaterad 27.11.2019 10:42.
Zlatan Ibrahimovic och Kennedy Bakircioglu poserar.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic och Kennedy Bakircioglu poserar i samband med en vänskapsmatch mellan PSG och Hammarby år 2013.
Bild: Maja Suslin / EPA-EFE / All Over Press

Ett dygn hann Fotbollssverige klia sig i huvudet. Zlatan Ibrahimovic, fotbollsfostrad i Malmö, laddade upp en video på en Hammarby-tröja med hans namn på. Sanningen bakom videon? Att ikonen köpt upp en del av klubben.

Kunde Zlatan faktiskt ha skrivit på för Hammarby av alla klubbar?

Den frågan ställde sig många efter att Ibrahimovic själv laddat upp en kryptisk video på Instagram, där en ”Bajen”-tröja fick namnet Ibrahimovic skrivet på ryggen.

På många sätt var det en logisk övergång. Hammarby har delvis samma ägare som LA Galaxy. Ibrahimovic hade nyss byggt ett nytt hus i Stockholm.

Men kunde Malmö-ikonen faktiskt spela för en annan klubb i Allsvenskan?

Svaret: Nej.

– Jag hade möjligheten att bli partner med AEG (som äger LA Galaxy och knappt hälften av Hammarby) och en sådan möjlighet går det inte att tacka nej till, berättar Ibrahimovic själv för Aftonbladet.

"Har potential att bli störst i Skandinavien"

Ibrahimovic ska alltså bli minoritetsägare i klubben. Zlatan ska ha köpt upp hälften av AEG:s aktier och äger med andra ord kring en fjärdedel av Hammarby IF.

– Vitt och grönt. Och en fantastisk publik. Det som känns speciellt med Hammarby är att klubben växer hela tiden. De har potential att bli störst i Skandinavien. Det finns ingen gräns för hur stora de kan bli, säger han.

Kunde han då tänka sig spela för klubben?

– Jag har sagt i tio år att jag inte ska spela fotboll i Allsvenskan. Det kommer inte att hända, säger Ibrahimovic.

Det står med andra ord fortfarande oklart om och var karriären fortsätter för den svenske strikern.

"Han har bränt broarna"

I intervjun med Aftonbladet säger Ibrahimovic att han inte ser något problem med att han valt att knyta band med en annan klubb än hans fostrarförening.

– Jag vet att de (i Malmö reds.anm.) inte kommer bli besvikna. Det jag har gjort för MFF kommer vara där för evigt. Det här är en helt annan situation. Det har inget att göra med var min karriär började, säger han.

Verkligheten?

– Det är en desillusionerad människa som pratar, säger Malmö FF:s supportrars viceordförande Kaveh Hosseinpour för SVT Sport.

– Jag tycker synd om Zlatan. Han har bränt alla sina broar med MFF. För supportrar och ungdomar kommer han inte vara den förebild han var innan. Det Zlatan gjorde för MFF var att han blev såld för mycket pengar. Sedan har han inte gjort så mycket mer, fortsätter han.

Ibrahimovic gjorde sin debut på högsta nivå för Malmö FF år 1999. Två år senare lämnade han klubben för spel i Ajax.

I oktober avtäcktes en staty på Ibrahimovic på Stadiontorget i staden. Ursprungligen var planen att resa statyn i Stockholm.

Diskussion om artikeln