Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det irländska parlamentets nya tryckpress rymdes inte in i byggnaden - kostnaderna översteg en miljon euro

Från 2019
Uppdaterad 27.11.2019 18:17.
Irlannin parlamentin hankkima jättitulostin ei mahtunut parlamenttirakennukseen.
Bildtext Den 2.1 meter höga och 1.9 meter breda tryckpressen rymdes inte in genom den irländska parlamentsbyggnadens dörrarna.
Bild: All Over Press

Irlands parlament har spenderat över en miljon euro på att köpa och installera en tryckpress. Det här rapporterar bland annat det brittiska public service-bolaget BBC.

Den nästan två meter breda tryckpressen köptes i slutet av förra året för drygt 800.000 euro, varefter det visade sig att den inte rymdes in i parlamentsbyggnaden.

Myndigheterna fick lov att riva byggnadens väggar och förstärka byggnadsstrukturen för att få in och kunna installera tryckpressen. Det här resulterade i en över 200.000 euro stor räkning.

Under byggnadsarbetet, som tog tio månader, förvarades tryckpressen i ett förråd som kostade 2000 euro per månad att hyra.

I september kunde tryckpressen äntligen installeras på sin rätta plats, men den kan antagligen först tas i bruk till fullo under nästa år.

En högt uppsatt tjänsteman i parlamentet har nu börjat utreda hur hela köpet gick till, och varför man beställde en så stor tryckpress.

Källor: BBC, The Irish Times, Yle Uutiset

Artikeln har uppdaterats. I den ursprungliga artikeln som pubilcerades 27.11.2019 klockan 9.43 stod det felaktigt printer i rubriken och i texten. 27.11.2019 klockan 18.17 korrigerades ordet till tryckpress både i rubriken och i texten.