Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

13-åriga Hugo Käld har en egen tv-serie, 200 000 följare på TikTok och en karriär som popartist – nya låten handlar om olycklig kärlek

Från 2019
Hugo Käld sitter på huk och sjunger i strålkastarljus på en scen.
Bildtext Hugo utmanar på Vegatoppen med låten Thinking about you.
Bild: Yle/Kimmo Räisänen

Ett av Svenskfinlands framtidshopp inom popmusiken utmanar den här veckan på Vegatoppen med låten Thinking about you. Trots att Hugo Käld bara är 13 år gammal har han redan hunnit med mer än många artister.

Förutom att vara en rutinerad deltagare på Vegatoppen har Käld även lyckats vinna Finlands Melodi Grand Prix år 2017, han har en egen tv-serie och har drygt 200 000 följare på appen TikTok.

Det här är Hugo Käld

Han vet inte ens själv hur han hinner med allt, han menar att han bara kör på.

– Jag tycker att allt jag gör är så pass kul, så jag tänker inte ens på hur jag ska hinna.

Vid sidan om tv-serier, artisteri och sociala medier ska han dessutom sköta skolgången. Någonting som han själv tycker att han klarar av.

– Om jag får säga det själv så är jag ganska bra i skolan. Jag får inte så mycket läxor, så det tar inte så mycket av min tid.

Gjorde första uppträdandet som åttaåring

Kälds musikkarriär fick sitt egentliga uppsving efter vinsten i MGP 2017. Han berättar ändå att han började musicera långt innan det.

– Jag har sjungit så länge jag kan minnas. Mitt första framträdande gjorde jag när jag gick i andra klass, då jag spelade trummor inför hela skolan.

Trummor var det första instrumentet Käld började spela, men han spelar även piano. Nu fokuserar han främst på att sjunga.

Det var ändå i samband med MGP 2017 som han konstaterade att det är artisteriet han vill satsa på, vilket han även lyckats med.

För tillfället har hans musik streamats drygt 250 000 gånger på Spotify.

HUGO (Hugo Käld) vinner MGP 2017.
Bildtext Hugo vann MGP 2017 med låten Var dig själv.
Bild: Yle / Kimmo Räisänen

Skapar musik som handlar om aktuella fenomen

Vid själva musikskapandet samarbetar Käld med musikproducenten Erik Nyholm.

– Jag brukar försöka tänka ut vad låten ska handla om och leta idéer från andra låtar. Sen skickar jag idéerna till honom.

Nyholm kombinerar sedan Kälds idéer med sina egna och skapar låten.

Käld berättar att han helt enkelt brukar fundera på vad som händer i världen när han ska hitta på ett tema till sina låtar.

– Till exempel låten Not cool handlar om antimobbning och då funderade jag på vad för problem vi har i världen just nu och kom på att mobbning är ett stort problem i skolor.

Utmanar på Vegatoppen med låt om olycklig kärlek

Ett annat genomgående tema i Kälds låtar är kärlek.

Kärlek är också temat i låten Thinking about you, som nu utmanar på Vegatoppen.

– Den här gången handlar det om olycklig kärlek.

Käld berättar att han inte har någon speciell person i åtanke när han sjunger Thinking about you, men att han kan tänka sig hur den olyckliga kärleken kan kännas.

Thinking about you är en poplåt inspirerad av de största artisterna och låtarna i världen just nu. Käld nämner att Ariana Grande, Shawn Mendes och Marcus & Martinus hör till favoritartisterna.

Du kan rösta på låten här.

Hugo Käld berättar om nya låten Thinking about you

11:46

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln