Den älskade julkalendern Tomteskolan gör comeback på Yle Arenan – "Det var mäktigt att få vara med i en så stor produktion" minns skådespelaren Frank Skog
År 1991 startade den största dramaproduktionen som tagits an på FST:s (nuvarande Yle Fem) på den tiden. En produktion som egentligen krävde två år klämdes in på ett år och slutprodukten blev den första stora julkalendersuccén – Tomteskolan. Julkalendern har repriserats flera gånger på publikens begäran och i år kommer hela julkalendern finnas på Yle Arenan.
Julkalendern år 1992 berättade om Snille-Nisse (Nina Hedström), Tuffe-Nisse (Frank Skog) och Lars (Mitja Sirén) som inte får leka som de andra tomtarna, utan som måste gå i skola med den stränga magister Fabian (Ivar Rosenblad).
Medverkande i Tomteskolan
Alla tre nissar har en orsak varför de inte kunnat bli jultomtar tidigare, som alla andra. Tuffe-Nisse är för tuff, Snille-Nisse är för besserwisser och Lars är inte den skarpaste kniven i lådan så att säga, men har har ett gott hjärta.
Samtidigt som de försöker bli jultomtar stöter de tre nissarna på en massa konstigheter: magistern verkar inte vilja att barnen får sina julklappar i tid och under deras golv bor det troll. Hur ska de hinna bli utbildade tomtar och varför beter sig magistern så konstigt? Tomtarna måste åka på äventyr till människornas värld för att lösa mysterierna.
"Det var en lyckoträff för oss att vi blev valda"
- Är det verkligen 27 år sedan? skrattar Frank Skog, eller Tuffe-Nisse, när jag frågar vad han kommer ihåg från tiden då han fick vara med i en jättelik produktion även om han inte ännu var utbildad skådespelare.
Han minns Tomteskolan med värme. Det var en tid då han lärde sig mycket nytt och en chans som han inte trodde att skulle ha kommit emot redan under hans andra år i teaterhögskolan.
- Det var mäktigt att få vara med i en så stor produktion och det var nog en lyckoträff för oss alla – mig, Mitja och Nina, att vi fick vara med om det, säger Skog.
Att spela tomte var ändå inte alltid en dans på rosor.
- Jag kommer ihåg hur hett jag hade, speciellt då vi spelade in scener i studion och vi var iklädda full tomteutrustning. Dessutom limmades min trollnäsa fast med mjölklim varje morgon och den sprack upp ganska lätt, så jag måste försöka skådespela så stilla som möjligt. Jag spelade mina uttryck nästan endast med ögonbrynen och munnen, för om näsan sprack, tog det en halv timme att limma fast den igen.

Två års arbete på ett år
Manusutvecklingsgruppen bakom Tomteskolan bestod av Hasse Lundqvist, Elisabeth Morney och Monica Vikström-Jokela.
Elisabeth Morney har fortfarande klara minnen från produktionstiden. Enligt henne skulle en liknande produktion kräva två års arbete, men teamet klämde ihop allt på ett år.
- Det var det största dramaprojektet vi tagit oss an. Det kändes som att vi skapade förutsättningarna för att göra drama med Tomteskolan och vi satsade hårt på det, säger Morney.
Det var hård press och fart på under hela produktionstiden. Det gjordes banbrytande julkalenderdrama för hela slanten och det märktes.
- När året var slut hade jag mer än 400 övertidstimmar. Det kanske ger en bild på hur hårt vi körde på, skrattar Morney.
Teamet ville ha en så autentisk miljö för tomtarna som möjligt och utescenerna krävde snö, vilket inte borde vara omöjligt en februari i Jakobstad. Eller?
Just den februarimånaden regnade snön bort och varje morgon kördes lastbilsflak med snö till Tomtebyn där hela teamet fick skotta snö för att den skulle ligga rätt i tv-rutan.
- Det är nog något som alla som var inblandade kommer komma ihåg för evigt, säger Morney.
Ett manus som håller än i dag
Berättelsen om de tre nissar som går i tomteskolan för att bli riktiga jultomtar är en mycket älskad julkalender för barn, vars koncept går hem ännu i dag – 27 år senare. Men vad är det som gör just den här julkalendern så tidlös?
- Den innehåller värderingar som håller ännu i dag, som är humana och som talar både till barn och vuxna. Dessutom är den väldigt inkluderande om man kan lätt känna sympati för de tre nissarna, säger Morney.
Frank Skog håller med. Enligt honom är Tomteskolan tidlös just tack vare ett välskrivet manus som behandlar ämnen som är betydelsefulla än i dag.
Även om han spelade en av huvudrollerna i julkalendern, medger han att han aldrig lyckats se hela Tomteskolan från början till slut.
- Kanske det skulle vara dags för mig att göra det, skrattar han.
Vill du också ta chansen och åka nostalgitåget till Tomteskolan? Då ska du klicka in dig på Yle Arenan där du hittar hela julkalendern från år 1992.