Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Efter år av väntan och dåliga lokaler är kampsportarna i Borgå nöjda: "De nya lokalerna är som en lottovinst för oss"

Från 2019
En kvinna står med boxningshandskarna framför ansiktet framför en spegel.
Bildtext Nicolina Blomander har nyligen börjat träna thaiboxning. Hon gillar speciellt färgerna inne i träningslokalen.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Kampsportarna i Borgå kämpade länge med inneluftsproblem och dåliga lokaler. Efter att Ånäshallen stängde blev det ändring på saken. Yle Östnyland tog en titt på föreningarnas nya träningslokaler.

Ännu för drygt 1,5 år sedan huserade flera kampsportsföreningar inne i Ånäshallen i Borgå. Hallen var i mycket dåligt skick och föreningarna väntade länge på att få nya lokaler.

I maj ifjol var det äntligen dags för en förändring. Hallen stängdes och alla föreningar flyttade ut.

Alla föreningar har nu hittat nya lokaler. Per Högström, chef för idrottstjänster i Borgå, berättar att det har varit tyst efter flytten. Enligt Högström är det ett positivt tecken.

- Jag har hört att man är nöjd, men det har varit ganska tyst. Om det är tyst betyder det att det går bra för föreningarna. Om allt är bra så är man inte kontakt, säger Högström.

Hur mår föreningarna egentligen efter flytten? Yle Östnyland besökte fyra föreningar för att ta reda på.

Färgglatt i idrottshallen

Efter flytten delades föreningarna upp till två nya adresser. Två av föreningarna flyttade till idrottshallens källare: Thaiboxarna och boxarna.

Det är fullt hus inne i lokalen när Yle Östnyland är på besök. Omringade av ett tjugotal personer står Nicolina Blomander, Alina Johansson och Jonatan Holmström taggade och redo för träning.

De har alla börjat med thaiboxning för bara ungefär en månad sedan.

- Det är roligt och tungt, men på ett bra sätt. Det här är en helt ny gren så man får pröva på något helt nytt, säger Johansson.

En kvinna och en man som tränar thaiboxning.
Bildtext Nicolina Blomander och Jonatan Holmström värmer upp.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Jag har alltid tyckt om kampsport och jag tycker om att testa på grenar. Det här var en ny sport för mig också. De är jätteroligt att se olika grenar, säger Blomander.

Ungdomarna är nöjda med träningslokalen men Holmström tycker att den skulle kunna vara lite större.

- Det är jättefint här, det är kiva att träna när det är fina väggar och bra ljus.

- Och här är bilder från Borgå på väggarna! Det är inga tråkiga färger utan det är rött och blått kombinerat med svart och vitt. Sen är här dessutom en spegel i salen så att man kan se om man gör rätt när man tränar på egen hand, säger Blomander.

Två kvinnor tränar thaiboxning inne i en träningslokal.
Bildtext Tränare Mika Pietilä demonstrerar hur flickorna ska öva.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Johannes Puranen har hållit på med thaiboxning redan i tio år och har tränat både i Ånäshallen och i idrottshallen. Puranen var skeptiskt till flytten till en början men i dag är han mer än nöjd.

- Vi har det väldigt bra i idrottshallen så vi trivs bra. Jag förväntade mig att det skulle ha varit sämre än det på riktigt är.

Puranen berättar att föreningen nu har lite mindre utrymme att träna och att det nu är mera reglerat när man kan träna.

- Fördelen med Ånäshallen var att det inte var lika strikt när man fick gå och träna. I idrottshallen är det ganska noggrant när vi får vara där, man ska alltid boka träningarna på förhand.

Brottning under studentbostäderna

De föreningar som inte flyttade till idrottshallen tränar nu under de nya studentbostäderna på Borgmästargatan 14. I källaren tränar föreningarna bland annat brottning, aikido, taido och karate.

Porvoon Weikots träning pågår när Yle Östnyland kommer på besök. Vid sidan om brottningsmattan står Hans Sällström. Han är på plats för att följa med sonens träningar. Han är mycket nöjda med den nya lokalen.

- De nya lokalerna är som en lottovinst för oss. Här finns allt föreningen behöver.

En man i svarta träningskläder står på en blå brottningsmatta.
Bildtext Tränare Harri Uusimäki har inte ledsamt efter Ånäshallen.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Inomhusluften är nu frisk, det är passlig höjd i rummet och brottningsmattan är av mycket bra kvalitet. Det här är den bästa lokal jag har tränat i, säger Harri Uusimäki, som själv vunnit en rad FM-medaljer och i dag fungerar som tränare i föreningen.

De nya omklädningsrummen och duscharna har också sin positiva inverkan. Nu går fler av killarna i duschen efter träningen.

- I Ånäshallen var golvet iskallt så om man först frusit på träningen i 1,5 timme så ville få fortsätta frysa i duschen, säger Sällström.

Varken Sällström eller Uusimäki har ledsamt efter Ånäshallen. Det enda positiva med att träna där var parkeringsplatsen. Sällström berättar att det är svårt att hitta parkeringsplats vid Borgmästargatan.

- Det är svårt att bli och se på träningen. Det är ändå en så liten nackdel att de inte stör när man tar hela helheten i beaktande.

Två killar som brottas på en brottningsmatta.
Bildtext Otto Sällström och Benjamin Bjugg.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Att föreningarna tidigare vistades under samma tak hade inga fördelar för Porvoon Weikot. Det är snarare en fördel att de nu är mer åtskilda.

- Vi behöver inte längre dela på lokalerna och omklädningsrummen. Här får vi vara riktigt i fred, säger Sällström.

För tillfället tränar ett trettiotal i föreningen. Sällström berättar att Porvoon Weikot mår bra och att brottning är en hobby som passar alla.

- Här får man släppa ut allt och behöver inte hålla sig. De första åren går ut på lek, kroppskontroll, gympa och lite brottning. Dessutom är det här en väldigt förmånlig hobby. Det kostar bara femtio euro per termin.

En tom sal med gul-röd tatami matta.
Bildtext Ett av rummen under studentbostäderna på Borgmästargatan. Här tränar bland annat Porvoo Aikikai.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

I rummet bredvid brottningssalen ska aikido-föreningens träning snart dra igång. Också de är nöjda med sina nya lokaler.

- Vi är riktigt nöjda. Vår nya lokal är verkligt bra, säger Saku Ohtonen, huvudtränare och grundare för Porvoo Aikikai.

Aikido var en av de föreningar som verkligen ville bort från Ånäshallen. Främst på grund av dålig inomhusluft.

- Det viktigaste är att vi inte längre har problem med inomhusluften.

Taekwando i Vårberga

De kryllar av kampsportsföreningar i Borgå. Förutom de föreningar som tidigare huserade i Ånäshallen finns flera andra föreningar som hyr privata lokaler. Taekwondo-föreningen i Borgå är exempelvis en av dem.

Sedan några år tillbaka har de hållit till i en träningslokal i Vårberga. Kristian Holmberg berättar att det är svårt att hitta bra lokaler i Borgå, men de är nu mycket nöjda med sina lokaler.

- Här är bra och tillräckligt med luft och utrymme åt alla håll så att man kan röra sig fritt, säger Holmberg, som är aktiv både som tränare och elev i Porvoon Taekwondo.

Två barn i vita dräkter står mitt emot varandra. Det ser ut som om de ska påbörja en taekwondomatch. De står i en idrottssall med rödblå gummimatta på golvet.
Bildtext Pinja Latvajärvi och Jens Rämö tränar för fulla muggar.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Så gott som hela golvet är täckt av en blåröd matta och väggarna pryds av stora speglar.

- Jag brukar säga att den bästa läraren finns i spegeln. Där kan eleverna se vad de gör och direkt själv korrigera fel, säger Holmberg.

Holmberg berättar att de just nu går riktigt bra för Porvoon Taekwondo. För tillfället har föreningen ungefär 120 medlemmar.

- Taekwondo passar alla, allt från unga till pensioner.

En man i vit skjorta står inne i en idrottshall. På väggen finns speglar samt Finlands och Koreas flagga. Golvet är rödblå gummimatta.
Bildtext Kristian Holmberg är glad att föreningen hittat så bra lokaler att träna i.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Taekwondo-föreningen har aldrig hållit till i Ånäshallen och har därför inte direkt haft så mycket kontakt med föreningarna där. Föreningarna tävlar ändå en del med varandra om medlemmar.

- Man skulle kunna säga att konkurrensen är ganska stor. Det handlar om var och ens egen vilja och vad man vill träna. Men det har kanske sin lilla inverkan att taekwondo är en olympiadgren.

2.12.2019: Kampsportare i Borgå är nöjda med sina nya lokaler och ny bok om Ville Vallgren med illustrationer av Filippa Hella

20:34

Diskussion om artikeln