Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Avtalsshopping gäller inte bara Posten - det har blivit en ganska stor grej i hela samhället”

Från 2019
Uppdaterad 27.11.2019 16:15.
Två män sitter på huk nära ett brevinkast.
Bildtext Timo Holmström och Christoffer Lundström har inte jobbat sedan poststrejken inleddes för över två veckor sedan.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Postarbetare i Hangö och Ekenäs är lättade över att poststrejken är över. De litar på att det avtal som nu godkänts av alla parter kommer ge dem och deras kollegor bra villkor.

- Det känns skönt. Jag tror nog alla tycker att det räcker nu, konstaterar Timo Holmström.

Han är förtroendeman för postutdelarna i Hangö och en av många som fungerat som strejkvakter under den drygt två veckor långa poststrejken.

Holmström beskriver strejktiden som en mycket jobbig tid ekonomiskt.

- Med små löner som vi har så vill man inte vara många veckor utan lön, säger han och tillägger att ansökningar om strejkstöd har lämnats in till facket.

Enighet mellan kollegorna under strejken

Varken Holmström eller Christoffer Lundström som är ordförande för den lokala fackavdelningen i Ekenäs-Hangö kände vid tolvtiden på onsdagen till några detaljer om det avtal som godkändes tidigare samma dag.

- Jag litar på att Post- och logistikunionen har förhandlat fram bra villkor för oss. Det är en lättnad att få komma tillbaka till jobbet, säger Lundström.

Lundström har de senaste veckorna sysselsatt sig med att strejkvakta, följa med nyheterna och hålla kontakt med kollegorna.

Han beskriver stämningen kollegorna emellan som bra med tanke på omständigheterna. Enligt honom har ingen kollega velat avbryta strejken.

- Det är en väldigt viktig sak. Ingen vill strejka men det är det enda sättet.

Två lastbilar står parkerade vid en postcentral.
Bildtext Det har varit lite aktivitet på postcentralen i Karis sedan strejken inleddes.
Bild: Pia Santonen / Yle

Lundström påpekar att det inte bara är Posten som sysslar med avtalsshopping. Flera andra branscher gör likadant och poststrejken kan nu visa för andra hur det ska gå.

- Det har blivit en ganska stor grej i hela samhället.

Bråda tider väntar för postarbetarna

Mycket jobb väntar när Lundström och Holmström återvänder till arbetet. Post har blivit liggande under de här två veckorna då postarbetarna strejkat och nu är shoppingkampanjen Black Friday och julen på intågande.

Det är med andra ord bråda veckor på kommande för dem och deras arbetskamrater och det är svårt att uppskatta hur många veckor det kommer ta innan situationen normaliseras.

- I morgon bitti så far jag på jobb klockan sex och då börjar vi ta itu med det som finns där. Det kommer ta tid, konstaterar Timo Holmström.

Artikeln är baserad på en intervju som Tiina Grönroos har gjort med Christoffer Lundström och Timo Holmström.

Artikeln uppdaterades 27.11.19 klockan 16.09. Tidigare stod det felaktigt att strejken pågick i drygt tre veckor.

Diskussion om artikeln