Hoppa till huvudinnehåll

Natur

"Skogsbad borde vara obligatoriskt för varenda kotte!" - Fem saker händer i din kropp som gör att du mår bra

Från 2019
Uppdaterad 03.11.2021 16:11.
Perspektivet då du ligger under ett träd och tittar på skorna. Ljung och havet i bakgrunden.
Bild: Yle/Lone Widestam

Har du noll koll på skogsbad? Vad är nyttan? Ska man ha med sig simdräkten också? Och var i skogen kan man bada? Du är inte den första som tänker sådana tankar.

Att skogsbada är relativt nytt i Finland. Den första utbildningen till skogsbadsguide började 2018.

Skogsbad är ett ganska missvisande ord. Det handlar egentligen om att vara på upptäcktsfärd i naturen. Att titta, känna och lyssna. Och uppleva naturen på riktigt nära håll. Naturbad och färgbad beskriver det bättre.

fotat uppifrån så att flera olika små mosspartier syns på en gråsten. Mossorna är i olika gröna nyanser och mossorna är olika mjuka.
Bildtext Grön, grönare, grönast...
Bild: Yle/Lone Widestam

- Vi finländare är mycket ute i skogen men då är vi oftast ute och svettas. Det här är ett annat sätt att vara ute i naturen. Det handlar om att stanna upp, vara närvarande och använda sina sinnen. Vi mår bra av det, berättar skogsbadsguide Ilse Klockars.

Vad då skogsbad?

Tre något fundersamma, men ivriga skogsbadare har tagit sig till klipporna på den norra sidan av Hangö udd för att vara med om ett skogsbad. Det är en disig novemberdag men snart kommer ett grönare november att visa sig.

- Det här är skönt, skönt, skönt. Jag har svårt att slappna av så jag behöver en handledd avslappning. Att sitta ner och stirra ut över havet är meditativt men då irrar mina tankar på ett helt annat sätt än då någon annan säger åt mig vad jag ska göra, berättar Johanna Sandin.

Sarah Grönstrand och Johanna Sandin står på klipporna med ryggen åt och tittar ut mot dimmigt hav.
Bildtext "Tankarna irrar omkring så jag behöver handledning för att slappna av, anser Johanna Sandin.
Bild: Yle/Lone Widestam

Varför ska vi skogsbada?

Känner du dig stressad? Då kan skogsbad vara lösningen.

Stress och stressrelaterade sjukdomar är ett globalt problem. Allt fler söker svar i naturen. Forskning har bevisat att vi mår bra av att vistas i naturen.

Jag var stressad innan men nu är jag avslappnad och lugn.

Johanna Sandin, skogsbadare

Sibbo har som första kommun i Finland gått in för att ta patienter ut i skogen iställer för att ge dem medicin. Skogsbad är förebyggande och minskar risken för att bli sjuk.

Bild på trädgren med japanska tecken som betyder shinrin yoku.
Bildtext Det handlar om att se detaljerna. Shinrin yoku med japanska skrivtecken. Det första tecknet står för en stor skog. Det andra för en liten skog och det tredje för bad.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Egentligen är det inte så konstigt att vi njuter av att gå på klipporna och titta ut över havet. Det har med vårt ursprung att göra. I naturen slappnar vi av och andningen blir lugnare. Vi behöver naturen.

Varför mår du så bra av skogsbad? Det finns minst fem effekter:

Fast skogsbad är en lugn aktivitet använder du ändå hela kroppen. Då du går på stigen känner du roten under foten, du rör med fingrarna på den mjuka och fuktiga mossan. Du tittar på den knottriga tallbarken och kanske smakar du på stensötan.

Du fokuserar på något annat än dig själv. Och det är det här som hjälper många med ångest. Det är både en neurologisk och kroppslig process.

Närbild på mossa. Och bruna asplöv.
Bildtext Har du studerat mossan så här nära förut? Och upptäckt alla fina former?
Bild: Yle/Lone Widestam

Vila huvudet, inte kroppen

Då du efter en tung arbetsdag kastar dig på soffan vilar kroppen. Men inte huvudet. Allra minst om du knäpper på telefonen. Dina tankar snurrar på. Skogsbadet får dig att stanna upp. Är du stressad innan är stressen som bortblåst efteråt.

Och kanske det allra häftigaste - du behöver egentligen inte göra någonting. Du behöver varken anstränga dig, flåsa eller bli svettig. Det är naturen och skogen som sköter allting och gör jobbet för dig. Din uppgift är bara att vara.

Närbild av en smal stam där det växer ljusgrön och mörkgrön mossa.
Bildtext Att bara vara, hur kan det vara så svårt? Men då kanske du hittar detaljerna.
Bild: Yle/Lone Widestam

Det ironiska i det hela är att du bara behöver vara - ändå är det den svåraste biten. Att stanna upp. Bara observera naturen. Lyssna, titta och känna. Det är här skogsbadsguiden kommer in i bilden.

- Vi är alltid på väg någonstans, säger Ilse Klockars. Vi har ett väldigt prestationsinriktat samhälle. Vi har mer välstånd än vi nånsin haft. Bättre mat, finare hus, större bilar och ändå mår vi sämre än vi någonsin har mått. Både psykiskt och fysiskt.

Ilse Klockars iklädd orange jacka tittar in i kameran och ler. Hon lutar mot en tall vid sandstranden i Hangö.
Bildtext Ilse Klockars är vildmarksguide, journalist och nu också pinfärsk skogsbadsguide.
Bild: Yle/Lone Widestam

Vi lever också alltmer våra liv inomhus.

- Jag läste en undersökning om att europeer tillbringar 90 % av sin tid inomhus. Det är ju galet, säger Klockars.

Långsamt = jobbigt

Under skogsbadet görs olika övningar för att kunna vara här och nu. Skogsbadet börjar med att vi ska gå långsamt.

- Det är jättejobbigt att gå långsamt. Så här långsamt går jag aldrig, småler Johanna Sandin.

Johanna Sandin går på klippan. Hon tittar neråt. Havet syns i bakgrunden.
Bildtext Det är förvånansvärt svårt att gå långsamt. Johanna Sandin lyckas ändå till slut.
Bild: Yle/Lone Widestam

Att gå riktigt långsamt lyckas ändå till slut. Under skogsbadet stannar vi upp, blickar ut över havet och lyssnar. Vi lägger oss också under ett valfritt träd och tittar.

- Jag tyckte om att lyssna och söka efter ljud. Och att titta på detaljer. Då får jag aktivt tankarna helt bort från allt annat och har en skön uppgift att fokusera på, berättar Johanna Sandin.

Sarah Grönstrand ligger raklång under en tall.
Bildtext Naturen sett ur ett annat perspektiv. En annan syn uppstår då du spanar upp mot himlen genom grenarna.
Bild: Yle/Lone Widestam

- Bäst lyckades jag vara här och nu då jag låg under trädet, berättar Sarah Grönstrand som upplever sitt allra första skogsbad. Om jag står tänker jag lätt på annat.

Många tänker på att krama träd när de hör ordet skogsbad. Och jo, att gå riktigt nära träd och krama deras bark anses faktiskt ha hälsofrämjande effekt. Trädet tror att det attackeras, känner sig klämt och utsöndrar läkande substanser.

Fullt av kvistar och grenar. Det ser ut som ett nätverk. Träden sett nerifran då du ligger pa marken.
Bildtext Har du testat på att lägga dig på marken och titta uppåt? Så här kan det se ut då.
Bild: Yle/Lone Widestam

Grönt är skönt

Men visste du också att den gröna färgen ger en trygghetskänsla? Att det är viktigt att vi kan uppfatta grönt?

- Det sägs att människan och människans öga lättast uppfattar grönt och olika gröna nyanser. Forskning visar att där det finns något grönt uppfattar vi instinktivt att det finns vatten. Och finns det vatten, finns det möjlighet för oss att leva där och sannolikt hittar vi mat. Vi söker oss till grönt av naturliga skäl och vi mår bra av det. Inte så konstigt att vi mår bäst i en naturlig miljö, berättar Klockars.

Ligger i ljungen under en tall.
Bildtext Ett alldeles eget träd.
Bild: Yle/Lone Widestam

En regnsjuk och dimmig novemberdag visar sig vara en perfekt dag för ett skogsbad. November visar en avskalad variant av skogen. Ljuset är mjukt och alla gröna färger stiger fram.

- Novemberskogen är vacker på ett annat sätt än under sommaren, tycker Sarah Grönstrand. Skogen är aldrig grå, det finns mossa på både träd och stenar. Förutom en massa olika gröna nyanser hittade jag rött, vitt, brunt, grått och enstaka gula löv.

Vitmossa som skimrar i rött.
Bildtext Vitmossa i grönt och rött.
Bild: Yle/Lone Widestam

Skogsbada nästan var som helst

Var du skogsbadar spelar ingen roll. Du behöver inte gå till ett naturskyddsområde eller åka flera kilometer till den gamla skogen. Du kan bara gå ut på bakgården, till den närmaste parken eller till stranden.

Välj gärna en plats där du känner dig trygg. Och att du tycker om platsen du väljer. Men det allra viktigaste är att du tar dig tid att gå ut i naturen.

Klippor och du ser över ett dimmigt och grått hav. Ljung växer i förgrunden.
Bildtext Vyn då du skogsbadar i Hangö.
Bild: Yle/Lone Widestam

Det går till och med att skogsbada inomhus. Vi är så starkt förbundna med naturen att vi mår bra fast vi inte själv befinner oss i naturen.

- Jag har skogsbadat inomhus tillsammans med en pojke och hans mamma. Då lyssnade vi på vågljud, kände på snäckor och stenar, berättar Klockars.

Ilse Klockars skulle gärna se att också äldre får skogsbada. Då skulle hon ta in element från naturen.

- Doften av blommor, en stickig gran eller kåda skulle säkert återkalla känslor och minnen från barndomen, menar Klockars.

En björk ligger på marken, har hål i nävern. Mossa och bruna löv ligger omkring.
Bildtext Det kryllar av färger i novemberskogen.
Bild: Yle/Lone Widestam

Du vill kanske inte äta ärtsoppa till middag varje dag. Skogsbad fungerar på samma sätt. Precis som det finns tennishall, yogasal och simhall så finns det olika rum i naturen. Du kan byta plats beroende på humör.

Naturen låter, känns, doftar och ser olika ut beroende på om du är på stranden, bakgården eller mitt i skogen. Det är ett ypperligt sätt att aktivera dina sinnen.

- Jag har en skön känsla i kroppen. Skogsbad borde vara obligatoriskt för varenda kotte, avslutar Johanna Sandin.

Sarah Grönstrand ligger raklång under en tall. Många knotiga rötter syns på marken.
Bildtext Att ligga under ett träd var så häftigt att vi tar det en gång till.
Bild: Yle/Lone Widestam

Artikeln är skriven utgående från intervju med skogsbadsguide Ilse Klockars, Boken Shinrin-yoku - Bli friskare & lyckligare med natur- och skogsterapi och boken Shinrin yoku - Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi samt webbpatsen shinrin-yokusweden.se

Här hittar du mer information om naturens påverkan på människan.

Diskussion om artikeln