Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska företag kritiseras för sin verksamhet i Xinjiang efter att läckta dokument avslöjar hur illa Kina behandlar uigurerna

Från 2019
uigurer, Xinjiang
Bildtext De muslimska uigurernas öde i Xinjiang upprör
Bild: imago stock&people/ All Over Press

Läckta kinesiska dokument bekräftar nu det som människorättsorganisationer redan tidigare har hävdat – Kina spärrar in och hjärntvättar upp till en miljon muslimska uigurer i provinsen Xinjiang.

I Tyskland kritiseras flera företag för sin verksamhet i provinsen, men från regeringshåll vill man helst undvika frågan.

Ett kulturellt folkmord – det är bedömningen man oftast kan läsa och får höra i de tyska medierna om de muslimska uigurernas öde i den kinesiska provinsen Xinjiang, eller Östturkestan som uigurerna själva vill att området ska kallas.

Man slår vidare fast att det med största sannolikhet handlar om den största interneringen av en etnisk och religiös minoritet sedan det andra världskriget.

Mot den här bakgrunden rimmar det förstås illa att tyska företag är verksamma i regionen, däribland biltillverkaren Volkswagen, som öppnade en fabrik i provinsen år 2013.

Volkswagen
Bildtext Kinatillverkade Volkswagen-bilar transporteras.

Det höjs nu kritiska röster för att Volkswagen omedelbart borde stänga fabriken och dra bort sin verksamhet från provinsen, något som ändå kan visa sig vara svårt även om viljan eventuellt fanns.

Enligt en expertintervju i tidningen Der Spiegel ska bygget och placeringen av den olönsamma fabriken, ha varit de kinesiska myndigheternas krav för att Volkswagen skulle få bygga ut på andra håll i Kina.

Tyska Siemens har å sin sida ett direkt samarbete med ett statligt kinesiskt bolag som enligt läckan #ChinaCables har varit med om att utveckla teknologin för att övervaka och samla in information om uigurerna.

”Att uttrycka sin oro räcker inte”

– Det är en form av etnisk rensning som Kina håller på med, konstaterade Dolkun Isa, chef för den uiguriska världskongressen, då jag träffade honom vid kongressens kontor i München i början av året.

Vi hoppas att man i Tyskland och andra länder tar till konkreta åtgärder

En av Isas största förhoppningar från den tiden har ändå inte gått i uppfyllelse.

– Vi hoppas att man i Tyskland och andra länder tar till konkreta åtgärder. Jag talar här om direkta sanktioner mot Kina. Att bara uttrycka sin oro leder ingen vart, sade Isa.

– Jag har inga råd att komma med till de tyska företagen. Vi måste nu få de här uppgifterna bekräftade från oberoende håll, till exempel från FN, säger regeringstalesmannen Steffen Seibert, som under en presskonferens synbart försöker slingra sig undan frågan om uigurerna.

Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch presenterade ändå redan i fjol rapporter som också från FN-håll bedöms som trovärdiga.

uigurer, Xinjiang
Bildtext Kinia kritiseras för att inte uppfylla krav på mänskliga rättigheter
Bild: imago stock&people/ All Over Press

– Kina måste uppfylla sina förpliktelser gällande de mänskliga rättigheterna. Det krävde vi tillsammans med 32 andra länder i FN för inte länge sen, säger utrikesminister Heiko Maas.

Han betonar vidare att det internationella samfundet inte kan blunda för att Kina spärrar in hundratusentals människor i läger.

Vad det här från Tysklands sida helt konkret ska betyda i relationerna till en landets viktigaste handelspartners lämnar utrikesministern ändå osagt.

Diskussion om artikeln