Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk stjärnkock stämmer Michelinguiden - kränkt över att "inkompetent" inspektör påstod att han använt cheddarost

Från 2019
Uppdaterad 27.11.2019 16:41.
En tallrik med snofsig mat.
Bildtext Det är prestigefyllt att få sin restaurang i Michelinguiden
Bild: EPA/LASZLO BELICZAY

Den franska stjärnkocken Marc Veyrat har stämt den världskända, prestigefyllda Michelinguiden för inkompetens. Det handlar om något som fått namnet "Cheddargate". Veyrat kallas nu i vissa kretsar för "diva".

Det började med att stjärnkocken Marc Veyrat hade lagt saffran i sin sufflé. Michelinguidens inspektör, som kom på besök för att utvärdera sufflén, trodde att sufflén innehöll cheddar eftersom den var gul.

I januari avlägsnades en Michelinstjärna från stjärnkockens restaurang La Maison des Bois i de franska alperna.

Veyrats restaurang hade tidigare haft de maximala tre stjärnorna i den världskända prestigefyllda Michelinguiden. La Maison des Bois blev alltså nu bedömd som bara "utmärkt" i stället för "briljant".

I stämningsansökan kräver Veyrat att Michelinguidens inspektör visar upp sina anteckningar från sitt besök på restaurangen.

Kocken är kränkt över att den "inkompetenta" inspektören påstått att han använt den brittiska osten cheddar i sin sufflé i stället för någon av de franska varianterna, Reblochon, Beaufort och Tomme.

Den franska Michelinguiden för 2018.
Bildtext En bok som betyder mycket i restaurangvärlden

Första gången Michelinguiden stäms för en ofördelaktig recension

Det är första gången en kock åtalar Michelinguiden på grund av en ofördelaktig recension.

Om Veyrat segrar i rätten, och kan tvinga Michelin att ge över sina hemliga bedömningsanteckningar, kan det leda till stort rabalder i restaurangvärlden - och ett prejudikat som andra missbelåtna kockar kan använda sig av.

Den 69-åriga Veyrat säger att Michelinkritiken nästan har knäckt honom. Han säger att han har varit deprimerad i åtta månader, och att hans kockar är helt förkrossade.

Veyrat anser att det hela är en "hederssak" för honom.

- Om de säger att min sufflé är fylld med cheddar ... och missförstår också andra rätter ... innebär det att de saknar kompetens.

Veyrats advokat Emmanuel Ravanas säger att fallet inte alls handlar om något missbruk av rättssystemet - vilket har påtalats på vissa håll.

- I tiotals år har Marc Veyrat vant sig vid att få sin kokkonst bedömd och jämförd med andras, och han vet nog att ingen kan behålla sina Michelinstjärnor för livet.

"Patologisk egoism"

Michelin slår dock ifrån sig, och definierar Veyrat som en "narcissistisk diva" som lider av "patologisk egoism".

Michelins advokat kallar fallet "groteskt".

Veyrat kräver en symbolisk skadeersättning på en euro.

Michelin stämmer för sin del Veyrat och kräver 30 000 euro för kostnader och som kompensation.

Källa: AFP, DN

Diskussion om artikeln