Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det här är en hård politik som man måste få stopp på" - Vänsterförbundet vill inte se Kuntec välja samma linje som Arkea

Från 2019
Uppdaterad 28.11.2019 06:42.
Kuntec, Åbonejdens kommunalteknik
Bildtext Åbos kommunalteknikbolag Kuntec kan snart byta sitt kollektivavtal till ett billigare avtal.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Enligt tidningen Turun Sanomat planerar Åbos kommunalteknikbolag Kuntec att byta sitt kollektivavtal våren 2020. Vänsterförbundets Jaakko Lindfors är orolig för att Kuntec ska välja samma linje som Arkea har gjort.

Ärendet kan dyka upp redan vid stadsstyrelsens koncernsektions nästa möte den 9 december.

- Det ser ut som att styrelsen för Kuntec kommer att föreslå för koncernsektionen att de ska byta sitt kollektivavtal till ett billigare avtal. Ett sådant avtal skulle minska arbetstagarnas löner och försämra deras arbetsförhållanden. Det kan inte jag tolerera. Det har redan skett i Arkeas fall och det godkänner vi inte inom Vänsterförbundet, säger Jaakko Lindfors, som också är medlem i stadsstyrelsens koncernsektion.

Vänsterförbundet tycker att det vore helt ohållbart att minska lönerna.

- Den här politiken är en hård politik som man måste få stopp på. I stället föreslår vi att man tar bort både Arkea och Kuntec från marknaden.

"In-house-enheter är den enda hållbara lösningen"

Enligt Jaakko Lindfors skulle det vara en bättre lösning, för då skulle man inte behöva konkurrensutsätta den service som Kuntec och Arkea producerar till deras ägare, det vill säga Åbo stad.

- Det kallas för "in-house-enheter" (anknutna enheter) och det skulle vara den enda hållbara lösningen. I och med att man då inte skulle behöva konkurrensutsätta deras service behöver man inte heller byta något kollektivavtal.

en man i grå jacka står vid gågatan i Åbo där människor går och cyklar omkring
Bildtext Vänsterförbundets Jaakko Lindfors är medlem i stadsstyrelsens koncernsektion.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Stadsstyrelsens koncernsektion gav grönt ljus till Arkea

Fackförbundet JHL tog till nya stridsåtgärder när man på onsdagen inledde en ny tre dagar lång strejk.

JHL kan inte gå med på Arkeas planer på att sänka de anställdas löner. Arkea upprepar i sin tur sin tidigare ståndpunkt, det vill säga att bolaget är tvunget att spara pengar.

- I Arkeas fall var en knapp majoritet inom koncernsektionen för ett byte. De gröna, Samlingspartiet och Centern var då för att Arkea får byta avtal. Så det ska bli intressant att se om De gröna återigen godkänner att man minskar lönerna för arbetstagarna, säger Jaakko Lindfors.

De grönas Jukka Vornanen är ordförande för stadsstyrelsens koncernsektion.

- Om man inte hade inlett den här processen hade Arkea tvingats till uppsägningar, så oavsett vilken linje man hade valt handlar det i slutändan om att få Arkeas ekonomi i balans.

"Kuntec har också en svår ekonomisk situation"

Stadsstyrelsens koncernsektion har redan tidigare gett Kuntec lov att byta sitt kollektivavtal, men enligt Jukka Vornanen har Kuntec än så länge inte meddelat att de tänker göra det.

- Kuntec har precis som Arkea en svår ekonomisk situation och i och med att deras service är konkurrensutsatt måste de också vara konkurrenskraftiga. Både Arkea och Kuntec går med förlust och den ekonomiska situationen för Kuntec är ännu sämre än för Arkea.

Jukka Vornanen från De gröna.
Bildtext De grönas Jukka Vornanen är ordförande för stadsstyrelsens koncernsektion.
Bild: Yle

Vänsterförbundet vill ta bort både Kuntec och Arkea från marknaden. Hur ser ni inom De gröna på deras synsätt?

- Det är inte så svart eller vitt. Om man tar bort dem från marknaden får de inte längre utföra arbeten för köpare eller arbetsgivare som inte tillhör Åbo stad, säger Jukka Vornanen och tillägger:

- När det gäller Arkea är runt hälften av deras arbeten sådana som är utanför Åbo stads ramar. Så om man skulle ta bort Arkea från marknaden kan de tappa hälften av sina arbetstillfällen, vilket i sin tur givetvis skulle innebära uppsägningar.

Diskussion om artikeln