Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Malmö FF-supportrar rasar mot Zlatans nya delägarskap – nu vill man avskaffa hans staty: "Folk ser det som ett förräderi"

Från 2019
Uppdaterad 27.11.2019 23:52.
Zlatan Ibrahimovic skrattar bakom en mikrofon.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic.

De kommer inte att bli besvikna i Malmö, trodde Zlatan Ibrahimovic efter att hans delägarskap i Hammarby blivit offentligt i dag. Men i Malmö är man, milt sagt, besvikna. Nu pågår en namninsamling för att avlägsna den nya statyn på Zlatan, som tidigare i dag dekorerades med en toalettsits. "Vi är konkurrenter nu", säger i sin tur Malmö FF:s vd.

Onsdagsmorgonen bjöd på en nyhetsbomb: Zlatan Ibrahimovic hade skaffat sig ungefär en fjärdedel av aktierna i Hammarby IF, avslöjade Aftonbladet.

Själv trodde Zlatan inte att detta skulle reta upp anhängare av hans fostrarförening, den allsvenska konkurrenten Malmö FF.

– Jag vet att de (i Malmö reds.anm.) inte kommer bli besvikna. Det jag har gjort för MFF kommer vara där för evigt. Det här är en helt annan situation. Det har inget att göra med var min karriär började, sade "Ibra" till tidningen.

Men nyheten har tagits emot med förvåning – och ilska. Zlatans nya staty i Malmö, invigd så sent som i oktober, har hunnit dekoreras med både ”Bajen”-halsdukar och en toalettsits, samtidigt som en namninsamling startats för att helt enkelt få bort statyn.

Vill inte ha staty på ägaren av konkurrent: ”Han är inte MFF längre”

– När han väljer att posera med en rivals matchtröja, med sitt namn på, öppet går in som ägare och säger att han ska verka för att Hammarby ska bli Skandinaviens största klubb så känner jag på något sätt att han brutit med MFF.

– Att det på Stadionområdet står en staty av Hammarbys ägare är provocerande, säger MFF-supportern Tomas Ruzic, som startat en namninsamling för att få bort statyn, till Aftonbladet.

Några få timmar efter att namninsamlingen publicerats hade man fått 1300 underskrifter.

– Men det är ingen som vill ha den där och då får de väl flytta på den. Folk ser det som ett förräderi. Det är kanske starka ord men han är inte MFF längre, sade Ruzic, som själv gissade att statyn kommer att försvinna.

Zlatans staty avtäcks.
Bildtext Zlatans staty i Malmö invigdes den 8 oktober.

Jonas Karlsson Öhlin, ordförande för Hammarbys största supportergruppering Bajen Fans, är försiktigt positiv, samtidigt som han konstaterar att Zlatan uppenbarligen inte har någon koll på supporterkulturen.

– Det är klart det är häftigt, men vi vet inte hur det kommer se ut. En persons åsikt kan bli stark och det kan bli farligt om en person får ett för stort mandat, säger Karlsson Öhlin till SVT.

Verkställande direktören vill ha kvar statyn

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén säger till SVT att klubbens relation till Zlatan nu förändras.

– Det gör oss till konkurrenter på planen eftersom vi båda spelar i allsvenskan, säger Carlnén.

Carlnén tycker inte att statyn ska bort.

– Statyn placerades här på grund av den historiken och relationen som finns mellan Malmö stad, Zlatan och Malmö FF.

– Den historiken är inte annorlunda nu jämfört med tidigare. Det är framtiden som förändras och att vi faktiskt blir konkurrenter, menar vd:n.

"En skilsmässa"

Även svenska medier ser Zlatans drag som början på något nytt. Ett drag som enligt Aftonbladets Simon Bank mest av allt kommer att ses som en skilsmässa.

– Man kunde ta killen från Malmö. Man kunde visst ta Malmö ur killen också, skriver Bank.

– Tidstypiskt för den moderna fotbollen och i viss mån Zlatan. Samtidigt är det sorgligt att se hur superstjärnan struntar i vad han lämnar efter sig, tycker Fotbollskanalens Olof Lundh.

Expressens Noa Bachner kallar det hela för "en kollision som skapar frågor".

– Hammarbys ägare står staty på ett torg i Malmö. Det kan betyda olika saker, men att det inte skulle betyda någonting? frågar sig Bachner.

Diskussion om artikeln