Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Christels man spelade dataspel minst tio timmar om dagen i sju års tid - "Barnen var små, jag var sjuk och Jonas kunde ändå inte sluta"

Från 2019
Uppdaterad 09.12.2019 08:15.
Christel Björkstrand
Bildtext När jag stod i dörröppningen och såg hur Jonas satt vid datorn och jagade ett grönt skelett hela dagarna, så tänkte jag att det är ganska svårt att respektera en man som beter sig på det sättet, säger Christel Björkstrand.
Bild: Yle/Roy Fogde

Det var mycket på gång i familjen Björkstrand för sex år sedan, och Christel som är mamma i huset upplevde att hon fick sköta allting själv, trots att hon var sjuk.

Maken Jonas hade inte tid att hjälpa, eftersom han mest satt framför dataskärmen.

De hade precis byggt hus, barnen var små och sov dåligt på nätterna och Jonas spelade sina dataspel minst tio timmar om dygnet. En slags rutin som pågått i sju år redan, vid det laget.

- Det är så vi minns honom från den här tiden, säger Christel. Att han satt framför datorn och jagade ett grönt skelett.

Jonas Björkstrand med familj
Bildtext Jonas Björkstrand kände på sig att hans dataspelande skulle förstöra hela livet. Hur går det med mitt äktenskap? Hur går det med mina barn? Vill de ha en pappa som bara sitter vid datorn?
Bild: Yle/Roy Fogde

Idag är Jonas fri från dataspelsberoendet, men ser fenomenet som en tickande bomb i hela samhället, och går ofta hem till familjer där någon tonåring fastnat framför skärmen på samma sätt som han själv en gång gjorde.

- Det finns sån maktlöshet i de här familjerna, förklarar han. Tonåringen klarar inte av att sluta spela och hotar kanske med självmord om han inte får fortsätta. "Han" - för det är faktiskt oftast pojkar som fastnar i det här.

- Så kan jag hjälpa till på något sätt gör jag det mer än gärna.

Blyg och ärrad av livet

Att Jonas själv blev fri från sitt dataspelberoende, i princip över en natt då för sex år sedan, är något han förundras över än idag.

Han kan inte förklara hur det gick till, för innan dess hade han varit bunden vid skärmen i sju års tid - och känt att livet sakta höll på att förstöras.

- Vem vill ha en pappa som bara spelar dataspel, precis hela tiden?

Ändå kunde Jonas inte sluta, fast han ville.

Christel såg också hans kamp och kunde aldrig bli arg på honom, fast hon behövt hans hjälp. Han var inte en dålig människa.

- Han var härlig och blyg och livet hade ärrat honom lite, säger hon.

Vågade inte se mänskor i ögonen

I början av deras förhållande var Jonas så pass blyg att han inte ens kunde se Christel i ögonen, så hon hade stor förståelse för att han hunnit bygga upp ett helt nätverk av vänner på nätet istället.

Med riktiga mänskor, som han ändå sällan behövde träffa i verkligheten.

Att han var lojal mot dem förstod hon också.

- Jonas kunde inte svika sina lagkompisar genom att plötsligt bara låta bli att dyka upp i ett spel de kommit överens om. Det höll också honom fast i hela spelvärlden, på sitt sätt.

Jonas Björkstrand
Bildtext Efter sju års spelande där Jonas suttit helt fixerad vid sin dator i minst tio timmar om dagen, blev han plötsligt fri från sitt beroende, i princip över en natt. Och även om det redan är sex år sedan förvandlingen kom, så förundras han över den varenda dag. Vad var det egentligen som hände?
Bild: Yle/Roy Fogde

Att Jonas blev fri från beroendet beskriver Christel som en radikal brytningspunkt, och en sak som nästan gjorde henne rädd till en början.

- Det kändes som att jag inte hade kontroll längre och att jag inte fattade vad som händer i vårt hem ens.

Jonas hade varit på en kristen konferens, och när han kom hem därifrån sa han till Christel att "nu har du fått en ny man".

Hon förstod att något stort hade hänt, men inte exakt vad.

Det var först då Jonas slängde ut alla dataspel och började städa huset och laga mat till familjen, dag efter dag och vecka efter vecka, som hon insåg att förändringen var bestående.

Och att de sju långa åren framför dataskärmen verkade vara förbi.

Vi visste alla att det var dåligt för oss att spela så här mycket. Så när jag slutade sa jag det rakt ut, att nu slutar jag. Vissa spelvänner blev glada för min skull och andra uttryckte besvikelse. Men jag kunde inte längre vara fånge i spelvärlden på grund av andras åsikter.

― Jonas Björkstrand om att ge avskedsbeskedet till sina spelkompisar

Nu blev hela livet annorlunda och det fanns en ny slags frid i familjen.

Christel och Jonas kunde sitta och prata i flera timmar i sträck och även barnen började komma till Jonas med frågor och ärenden, nu då han blivit tillgänglig.

Och det var inte bara spelberoendet som släppt greppet om honom, utan han tycktes samtidigt ha blivit fri från hela orsaken till att han drevs in i det från början.

Han var inte blyg och rädd för mänskor längre, utan frimodig och öppen på ett sätt han aldrig varit innan.

Det var en helomvändning

Vännen David Grönlund lade märke till förändringen. Själva spelberoendet hade han inte känt till eftersom Jonas varit bra på att dölja det, men den nya, trygga personligheten gjorde starkt intryck på David.

- Det var en helomvändning, säger han. Det finns ett tydligt före och ett efter. Förr var han skygg och nu har han varit den trygga och lugna personen i över sex år.

- Och om man tar den här förvandlingen på allvar väcker det intresse. Jag ville veta mer.

Därför valde David också så småningom att börja följa med då Jonas gick ut på gator och torg, för att - uppträda och evangelisera.

För även om Jonas inte vet hur det gick till, så är han övertygad om att det var Gud som hjälpte honom att bli så här fri.

- Ibland måste det kanske gå så här långt, säger Jonas. Man måste kanske sjunka så pass djupt mot sin egen botten att man till sist bara inser att man aldrig klarar sig ur det på egen hand.

Och för Jonas blev hela upplevelsen så stor att han ville ut på stan och hela folk, på samma sätt som han känt att han själv hade blivit helad.

David Grönlund
Bildtext David Grönlund är lärare i psykologi - och troende - och var en av dem som följde med ut på stan då Jonas började evangelisera. Först var David rädd och tyckte att han dumförklarade sig själv när han gick fram till främlingar och frågade ifall de hade någon sjukdom eller något annat slags problem som han fick be för. Men samtidigt ångrar han inget. David säger att han ändå fick se så pass mycket som varken kan förklaras logiskt eller pykologiskt. Sånt som glider över på trons område, säger han.
Bild: Yle/Roy Fogde

Ganska snabbt blev Jonas också ett fenomen, då bönerna och reaktionerna filmades och lades upp på Youtube, där många både följde honom och applåderade.

Vi mänskor är ju sådana att när något fungerar en gång, så skapar vi lätt en modell av det och tänker att det ska fungera varenda gång.

― Jonas

Med tiden märkte Jonas ändå att något kändes fel.

I sina dataspel hade han alltid figurerat som ett grönt skelett som ville hjälpa folk och lindra de som blivit skadade - och nu höll han på precis likadant ute i verkligheten.

Och även om mänskorna tycktes bli friska och förbluffade ute på torgen, så märkte Jonas att han mest hade strävat efter under och mirakel, och att hans metoder liknat hypnos och suggestion, mera än stilla bön.

Och när Jonas också kände att publiken applåderade mera åt honom än åt Gud, så valde han till sist att plocka ner alla sina populära videon från Youtube, och fortsätta uttrycka sin tro under lugnare former.

taklampa
Bildtext Jag tror ännu på mirakel och helanden, säger Jonas. Men det är inte det som är huvudpoängen. Därför har jag fått justera lite saker på vägen.
Bild: Yle/Roy Fogde

Idag blir han ofta inbjuden till skolor och föräldramöten för att föreläsa om mobbning och beroenden.

Och när han går hem till familjer där någon har fastnat i just dataspelsberoendet - för att samtala och försöka hjälpa till - så händer det ibland att han får lov att be för dem, även om familjen inte ens är kristen.

- När man är tillräckligt desperat så greppar man nog tag i sista halmstrået, tror Jonas.

Och ibland har han märkt radikala brytningspunkter där också.

Att rullgardinerna i tonårsrummen till sist dragits upp, att dataspelen för gott blivit utslängda och att en viss fridfull känsla i hemmet har påmint om den han själv fick uppleva när han steg ut ur hela spelvärlden.

- Jag har mycket lättare att respektera Jonas nu än förr då han hellre var det där gröna spel-skelettet, säger Christel.

- Och jag visste inte att ett äktenskap kunde vara så bra som vårt är idag.

Droglänken.fi kan du få hjälp för både spelberoende och internetberoende. Nättjänsten peluuri.fi är en riksomfattande tjänst på alla de inhemska språken som ger stöd åt både spelare och anhöriga.

Se Jonas egen berättelse om hur han drevs in i sitt spelmissbruk och hur han sju år senare plötsligt kom ur det - i programmet "Flykten från verkligheten".

"Flykten från verkligheten" sänds på måndagen den 9 december klockan 18.30 på Yle Fem - och finns redan nu på Arenan:

Jonas kände på sig att hans dataspelande skulle förstöra hela livet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln