Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Sminkvideo" på Tiktok där Kina kritiseras blev viral – amerikansk tonåring anklagar den kinesiska appen för censur

Från 2019
En person håller i en telefon där en logo syns. Det står tiktok. I bakgrunden syns en mintgrön vägg.
Bildtext Tiktok har uppskattningsvis 500 miljoner användare världen över och är enormt populär bland unga. På applikationen kan man lägga upp korta videor.
Bild: Anatolii Babii / Alamy / All Over Press

Feroza Aziz, en amerikansk 17-åring laddade i söndags upp en video på Tiktok som först verkar som en vanlig sminkvideo, men som sedan visar sig innehålla stark kritik mot Kina. Aziz anklagar nu den kinesägda appen för censur, skriver bland annat Al Jazeera, BBC och The Guardian.

Feroza Aziz (@getmefamouspartthree på Tiktok) inleder videoklippet med att visa hur hon böjer sina ögonfransar, men uppmuntrar sedan sina tittare att ta reda på hur Kina i nuläget behandlar uigurer.

– Ta fram din ögonfransböjare, använd den för att böja dina fransar och lägg sedan ner den och använd din telefon för att kolla upp vad som händer i Kina just nu. Hur de slänger oskyldiga muslimer i fångläger, skiljer dem från varandra, mördar dem, våldtar dem och tvingar dem att äta svinkött och dricka sprit och tvingar dem att konvertera, säger Feroza Aziz i videon som blivit viral på sociala medier.

Hon avslutar videon med att jämföra situationen med uigurerna i Kina med ett folkmord.

Inlägget har mer än 1,5 miljoner visningar på Tiktok och har också delats på andra håll på sociala medier, till exempel på Instagram, Youtube och Twitter.

Den kinesiska regeringen har hela tiden uppgett att lägren i regionen Xinjiang erbjuder utbildning och träning för frivilliga.

Ungefär en miljon människor – främst från den muslimska uigurbefolkningen – misstänks ändå ha förts till lägren utan rättegång.

"Ett tecken på att Kina använder Tiktok för att påverka sanningen"

Aziz bor i New Jersey och i sin profilbeskrivning på Tiktok skriver hon att hon är en muslim som vill ha politiskt inflytande.

Hon skriver också att hennes profil raderades tidigare och enligt henne har Tiktok censurerat hennes innehåll.

På Twitter skriver hon att Tiktok först tog bort videon, men att den sedan lades upp på nytt.

– Det här är ett tecken på att Kina använder Tiktok för att påverka sanningen.

"Tiktok modererar inte politiskt känsligt innehåll"

Tiktok nekar till anklagelserna. Appen hette tidigare Musical.ly och ägs av kinesiska ByteDance.

– Tiktok modererar inte videor på basis av att de innehåller politiska åsikter som kan uppfattas som känsliga, även om den kinesiska versionen av appen där Aziz video inte fanns, censureras, sade en representant för appen till brittiska BBC News.

Representanten för Tiktok säger till BBC att Aziz tidigare konto på appen raderades tidigare i november på grund av att hon där lade upp en video som bröt mot appens regler.

Tiktok blockade också Aziz smarttelefon i måndags, säger representanten. Enligt honom gjordes det här inte på grund av Aziz kritiska inlägg om Kina.

– Hennes nya konto och videorna där, ögonfransböjningsvideon medräknat, har inte påverkats och folk tittar fortfarande på dem, sade mannen.

Aziz har från och med söndag lagt upp sammanlagt tre videor som handlar om uigurernas ställning i Kina.

I videorna tar hon också upp hur man får ögonfransarna att se längre ut.

– Jag gjorde det för att Tiktok då inte ska kunna ta ner mina videor, säger hon i en av videorna.

Källor: Al Jazeera, BBC, The Guardian

Diskussion om artikeln