Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Nytt test kan underlätta och försnabba diagnostiseringen av celiaki

Från 2019
Blodprovsrör i en ställning.
Bildtext Den nya metoden undersöktes genom att samla in 70 blodprover av celiakipatienter vid universitetssjukhuset i Kuopio.

Forskare vid Helsingfors universitet har utvecklat en ny metod som möjliggör snabb diagnos av celiaki, även känt som glutenintolerans.

Den nuvarande metoden är komplicerad och tar timmar att genomföra. Med det nya testet får man resultatet på under en halvtimme.

Ungefär en procent av befolkningen lider av celiaki. Ofta uppdagas den autoimmuna sjukdomen i form av olika tarmbesvär.

Över hälften av alla glutenintoleranta vet inte om sin sjukdom. En fördröjd diagnos innebär förlängda symptom och försämrad livskvalitet.

Ny metod ger lovande resultat

Den nya metoden för snabbdiagnoser, som nu blivit patenterat, undersöktes genom att samla in 70 blodprover av celiakipatienter vid universitetssjukhuset i Kuopio. Proverna undersöktes med det nya testet, och jämfördes med den metod som nu är i bruk.

Resultaten beskrivs som lovande.

- Det nya testet är redan nu nästan lika exakt som de nuvarande metoderna, säger medicine licensiat Juuso Rusanen i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas att snabbtestet sänker tröskeln för masscreeningar för celiaki och att allt fler odiagnostiserade ska få sin sjukdomsbestämning.

Diskussion om artikeln