Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Unga tyngdlyftaren Jannike Bäckström tänker inte ge upp: "Hon är väldigt stark och snabb, en oslipad diamant"

Från 2019
Tyngdlyftningslöftet Jannike Bäckström hittade grenen av en slump - Spela upp på Arenan

Den färska silvermedaljören från de nordiska mästerskapen, 16-åriga Jannike Bäckström, tränar för fullt med siktet inställt på junior-EM i Israel om två veckor. Den lite ovanligare grenen hittade hon mer eller mindre av en slump i jakten på en crossfitgrupp för barn, men det är ett grenval som Jannike inte har behövt ångra.

– Det började med att jag tränade tre gånger i veckan som en hobby, men då jag blev bättre och bättre blev det också roligare och roligare. Nu är jag här, sade Jannike.

– Förstås är allt som man är bra på roligt. Det är så roligt att slå nya rekord, att lyckas lyfta mer, att bli starkare hela tiden och att se att man utvecklas.

Jannike tränar cirka nio gånger i veckan, mest grenspecifik tyngdlyftning, men också övriga träningar finns med.

– Jag brukar träna crossfit minst en gång i veckan med fokus på just de muskler som jag behöver stärka. Dessutom springer jag ibland, men mest är det tyngdlyftning.

EM i Israel följande stora mål

I december väntar EM-tävlingarna för 17-åringar i Israel, där Jannike är en av två finländska deltagare i 64 kg:s klassen.

– Hoppas allt går bra där. Jag har egentligen inte satt upp något mål, jag vill bara ha ett resultat.

Jannike gjorde sin EM-debut redan år 2018, och trots att hon inte var så nöjd med sin prestation, var det en värdefull erfarenhet.

– Det var spännande att vara på en internationell tävling för första gången. Det gick inte så bra men det gav värdefull erfarenhet. När man tävlar mycket lär man sig hur man tar emot misslyckanden och vad man gör då det inte går så bra. Man får nya rutiner och lär sig hur man ska klara sig på tävlingar.

Tyngdlyftning är en taktisk sport

Taktiken är viktig i tyngdlyftning. Med endast tre försök är det lätt att bli utan resultat eller att inte få ett sådant resultat man normalt klarar av att prestera. Att välja rätt tyngder kan vara ytterst svårt.

– Jag bestämmer inte vikterna, det är inte jag som taktiserar. Därför är det viktigt att ha en coach på plats. Tränaren bestämmer hur mycket vikter man sätter. Han brukar fråga mig hur mycket jag vill ha, men lyssnar kanske inte alltid på mig.

– Det viktigaste är att han tittar på vad de andra lyfter, vad han tror att de andra klarar av, och vad som krävs av mig för att nå en viss placering. Då är det han som sköter taktiken, jag bara lyfter, skrattar Jannike.

Grenens dopningshistoria avskräcker inte

Inom tyngdlyftningen i världseliten har det många gånger framkommit dopningsskandaler. Grenens dopningshistoria har inte avskräckt Jannike, men hon har tänkt igenom problematiken, och lyckats behålla sin sunda inställning till sporten.

– Jag har många gånger tänkt på saken. Det är sorgligt att människor tror att de måste dopa sig bara för att klara sig bra. Allt är bättre om man klarar sig själv utan att använda medel.

– Jag skulle aldrig någonsin ta några dopningsmedel för det är roligare att klara sig själv. Jag hoppas att allt fler människor förstår att det inte är smart att göra det.

Jannike har förtroende för det antidopningsarbete som görs inom grenen.

– Det görs många dopningstester och det finns system där man skriver in var man befinner sig under månaderna före internationella tävlingar. Dopningstestarna kan dyka upp när och var som helst. Jag hoppas att de som tar dopningsmedel åker dit.

Tränar med Finlands bästa lyftare

Med i stödtruppen runt Jannike finns förutom hennes egentliga tränare också Finlands bästa damlyftare, EM-medaljören och OS-representanten Anni Vuohijoki. Anni är själv mitt inne i sin elitidrottskarriär med siktet inställt på OS i Tokyo. Samtidigt fungerar hon som mentor, förebild och träningskamrat.

Anni Vuohijoki
Bildtext Olympiern Anni Vuohijoki tränar med Jannike Bäckström

– Jannike har gjort stora framsteg under det senaste året, säger Anni Vuohijoki, som minns Jannike från hennes första gånger då hon kom med till grenen.

– Jannike är väldigt stark och snabb, en verklig oslipad diamant. För tränaren är det både bra och dåligt. Bra på så sätt att hennes resultatpotential är väldigt hög tack vare hennes goda egenskaper.

– Men den dåliga sidan är att prestationerna lätt kan börja falska tekniskt då hon har så mycket styrka. Man måste lugna ner hennes lyftande lite så att teknikinlärningen inte lider, säger Anni.

– Tyngdlyftning är så mycket mer än snabbhet och styrka, det är framför allt en skicklighetsgren.

Tyngdlyftningslöftet Jannike Bäckström
Bildtext Jannike Bäckström tävlar i klassen 64 kg.

Inom tyngdlyftningen finns det en hel del lovande flickjuniorer just nu som går i Vuohijokis fotspår.

– Våra juniorer flåsar redan oss äldre i nacken. Jag har ju själv inte så många år kvar av karriären, så det är fint att det kommer nya som Jannike och Aino Luostarinen.

– Att vi tränar tillsammans med Jannike berikar oss båda. Vi ses ett par gånger i veckan och sporrar varandra. Jag blir också uppjagad då den där lilla loppan Jannike skramlar med likadana vikter som jag, skrattar Anni.

Tyngdlyftningen kommer att finnas med ännu länge

Hur länge Jannike tänker fortsätta sin satsning på tyngdlyftning vet hon ännu inte. Det enda som är klart är att satsningen fortsätter för fullt.

– Det enda jag vet är att jag inte tänker ge upp. Jag fortsätter tills det inte längre går att utvecklas. Beroende på vad jag gör efter gymnasiet hoppas jag på att jag kan fortsätta träna, antingen på en ännu högre nivå eller som en hobby.

Diskussion om artikeln