Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron till Natochefen Stoltenberg: Natoländerna behövde en tankeställare – nu ska konkreta problem lösas

Från 2019
Jens Stoltenberg skakar hand med Emmanuel Macron.
Bildtext Jens Stoltenberg och Emmanuel Macron skakar hand efter sin presskonferens i Élyséepalatset i Paris 28.11.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg försäkrar att grunden för den gemensamma säkerheten inom ramen för Nato är stark. Han träffade i dag Frankrikes president Emmanuel Macron i Élyséepalatset i Paris. Macron försäkrade att han håller fast vid sina skarpa uttalanden om Nato.

President Macron gjorde för några veckor sedan ett kontroversiellt uttalande i The Economist om att försvarsalliansen Nato är "hjärndöd" och att det saknas ett strategiskt samarbete mellan medlemsländerna,

I dag konstaterade Macron att han är glad över att hans kommentar har fungerat som en lämplig tankeställare för alliansens medlemmar.

Trump anser att USA betalar för mycket till Nato

USA:s president Donald Trump har oavbrutet kritiserat Nato och har till och med hotat med att USA kan lämna hela försvarsalliansen.

Trump klagar över att Natos medlemsländer inte satsar tillräckligt på Nato och inte deltar med tillräckligt mycket pengar för försvaret. Enligt Trump är det USA som får bära det tyngsta lasset.

USA har dock nu meddelat att landet kommer att minska betydligt på sin del av Natos kollektiva budget.. Andelen uppges bli procentuellt ungefär lika stor som Tysklands andel.

Samtidigt uppges det att övriga Natoländer kommer att öka på sina andelar.

Först ska vi lösa de viktiga frågorna - och sedan kan vi tala om att dela på kostnader

― Frankrikes president Emmanuel Macron vid presskonferensen med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg

- De frågor som jag har ställt är öppna olösta frågor, sade Macron vid en gemensam presskonferens med Stoltenberg i dag:

- Freden i Europa, kapprustningsfrågor efter INF-avtalets kollaps, relationen till Ryssland, Turkietfrågan och frågan om vem som är fienden.. Jag kan bara säga att så länge dessa frågor inte löses så behöver vi inte tala om att dela på kostnader och bärandet av bördor och liknande.

Vår gemensamma fiende är terrorismen och den slår till mot oss alla

― President Emmanuel Macron i Paris 28.11.2019

- De som vill ha ett exempel på termen "kostnadsfördelning "
kan på måndag komma till den ceremoni som Frankrike ordnar för de 13 soldater som dödades i samband med kampen mot rebeller i Mali. Där ser vi kostnaden, sade Macron.

Vladimir Putin och Emmanuel Macron
Bildtext Vladimir Putin och Emmanuel Macron
Bild: EPA-EFE/All Over Press

President Macron betonade betydelsen av en fungerande, stabil och krävande dialog med Ryssland - utan att man blandar in naivitet och självgodhet.

Macron har också riktat skarp kritik mot USA och Turkiet. USA:s beslut att dra bort sina styrkor från norra Syrien gav Natolandet Turkiet grönt ljus för en attack i området. USA:s drag har väckt förvånade reaktioner också i andra Natoländer.

Jens Stoltenberg och Emmanuel Macron i Paris 28.11.2019
Bildtext Macron och Stoltenberg betonar båda Natos betydelse
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stoltenberg: Artikel fem gäller

Macrons uttalande om ett "hjärndött" Nato väckte uppståndelse bland Natoländer i Europa som betonar Natos stora betydelse för försvaret. Bland annat länder i Östeuropa anser att USA:s stöd är mycket viktigt för säkerheten med tanke på ett eventuellt hot från Ryssland.

Stoltenberg betonade i dag Natos grundläggande betydelse.

- I dessa osäkra tider behöver vi en stark multilateral institution som Nato.

Macron har ifrågasatt om USA faktiskt kommer att följa Natos artikel fem - det vill säga principen om att varje Natoland ska försvara ett annat Natoland om det blir attackerat.

- EU och Nato är överens på fundamentala punkter. Alla Natoländer har förbundit sig till artikel fem, och nu ska vi stärka Natos politiska roll ytterligare sade Stoltenberg.

Angela Merkel och Jens Stoltenberg i Berlin 7.11.2019
Bildtext Angela Merkel och Jens Stoltenberg skakade hand i Berlin 7.11.2019. Merkel sade nyligen att Nato i dagens läge är minst lika viktigt som det var under det så kallade kalla kriget
Bild: AFP / Lehtikuva

Nästa vecka firas Natos 70-årsdag i London

Samtalen mellan Macron och Stoltenberg var också en förberedelse på Natos toppmöte i London den 3-4 december då alliansen firar sin 70-årsdag.

Macron uppmanade i dag Frankrikes allierade att engagera sig konkret i den franskledda kampen mot jihadistgrupper i regionen Sahel i Västafrika och i Mellanöstern. Macron sade att frågan hör till de ämnen som ska behandlas på toppmötet i London.

USA:s presidents Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan deltar också i toppmötet.

Nato skapades för 70 år sedan som ett kollektivt försvarssystem som skulle bevaka potentiella hot från dåvarande Sovjetunionen.

Källor: Reuters, AFP, AP, CNN

Diskussion om artikeln