Sven Fernandez lär invandrare svenska: "Många använder svenskan för att nå finskan"
Svenskan kan fungera som en port in i det finländska samhället, säger språkläraren Sven Fernandez. På medborgarinstituten i Svenskfinland har man nu märkt att allt fler invandrare vill lära sig svenska.
Eleverna i nybörjarkursen i svenska sitter koncentrerade i klassrummet på Ruusutorpan koulu i Esbo. Läraren Sven Fernandez skriver ord på tavlan och frågar eleverna om orden ska ha en eller ett framför sig: “En buss, bussen”, upprepar eleverna.
Muhammad Safdar funderar en stund när han på svenska får frågan hur länge han bott i Finland och med lite hjälp lyckas han svara “sju år”. Svaret på frågan var han bodde innan han kom till Finland kommer snabbt.
- Jag kommer från Pakistan.
På några månader har eleverna som deltar i nybörjarkursen i svenska på Esbo Arbis lärt sig grunder och enkla meningar. Så pass mycket att de kan svara på enkla frågor på svenska.
- Jag har lärt mig lite, men man borde träna mera för att nå bättre resultat. Men jag försöker, jag tittar på olika tv-program, som Solsidan. Den är väldigt rolig, skrattar Tiia Vaht.
En port in i samhället
Språkläraren Sven Fernandez säger att han i sin undervisning vill ge eleverna mod att tala språket.
- Jag värdesätter högt att eleverna talar i klassrummet och faktiskt får använda språket på ett levande sätt. Jag lägger inte så stor vikt vid om det är helt korrekt, förklarar Fernandez.
På dagens lektion, den sista före vinterpausen, ska eleverna träna på att berätta om sin dag. Läraren Fernandez säger att en del av eleverna har försökt lära sig finska tidigare, men att det varit för svårt.
För många invandrare kan svenskan vara vägen in i det finländska samhället, tror han.
- Och sedan kan man hoppa över till finskan. Det är många som använder svenskan för att på något sätt kunna nå finskan, säger Fernandez.
Lärarna uppskattas
Muhammad Safdar är forskare på Aalto-universitetet och han hoppas att kunskaperna i svenska förbättrar hans möjligheter på arbetsmarknaden.
- Jag ville bredda mitt språkkunnande och dessutom är jag intresserad av att avlägga en allmän språkexamen. Jag tror att det ökar mina chanser att hitta ett jobb, säger Safdar.
Men det är inte bara eleverna som har utländsk bakgrund här på kursen, också läraren Sven Fernandez har det. Han är uppvuxen i Sverige med en spansk och en italiensk förälder. Sedan åtta år tillbaka lär han invandrare i Finland svenska.
- Jag hade bott ett tag i USA och i Sydamerika och arbetat som språklärare där. När det var dags att flytta tillbaka till Norden var jag lite osäker på om jag ville tillbaka till Sverige, som jag känner så väl.
På den tiden lyste Finland i Pisa-mätningarna och utbildningen hade ett gott rykte. Också Fernandez hade märkt detta.
- Jag hade hört gott om hur lärarna upplever undervisningen här, om kvaliteten på undervisningen och friheten att använda olika metoder. Det att lärarna uppskattas kändes bra. Det avgjorde mitt val att flytta hit, förklarar Fernandez.
"Det är lättare att lära sig svenska"
Det ordnas nybörjarkurser på alla medborgarinstitut i huvudstadsregionen men också till exempel i Vasa och Åbo.
På flera håll har man märkt att det blivit populärare att studera svenska. Det gemensamma för grundkurserna i svenska är att där studerar nästan enbart personer som kommer från ett annat land och som har en annan språkbakgrund.
KURSER I SVENSKA HÖSTEN 2019 PÅ MEDBORGARINSTITUT I SVENSKFINLAND
Också Sven Fernandez har märkt ett växande intresse för svenskan. Flera verkar numera känna till möjligheten att integreras på svenska, enligt honom.
- Någon berättar för en annan som berättar vidare, och så har en massa folk hört om någon som studerat svenska och lyckats integrera sig på svenska.
Muhammad Safdar är en av dem som bytt till svenska efter att finskan varit för svår.
- Det är mycket lättare. Jag har också gått på kurser i finska men det var väldigt kämpigt. Så jag bestämde mig för att testa svenskan och det känns lättare än finskan, säger Muhammad Safdar.
Engelskan hjälper
Förutom att svenskan kan vara till nytta i arbetslivet, eller är lättare att lära sig, finns det också andra skäl till att vilja kunna svenska.
En kvinna berättar att hon vill lära sig svenska för att kunna hjälpa sin son med läxorna.
Tiia Vaht vill kunna prata svenska med en svenskspråkig vän.
- Vi lever i Finland och svenskan är ett av de två officiella språken. Jag tycker det är fint att kunna ens lite svenska för att förstå vad andra runt omkring mig talar, säger Tiia Vaht.
Och att kursen i svenska undervisas på engelska istället för finska uppskattas av eleverna. Muhammad Safdar säger att det underlättar inlärningen av språket när man kan diskutera det man inte förstår med läraren på engelska.
- Det ger en extra fördel i inlärningsprocessen. Det är väldigt viktigt att kunna prata engelska med läraren, säger Muhammad Safdar.
Man behöver inte förstå allt
I slutet av lektionen påminner Sven Fernandez alla att anmäla sig till fortsättningen på våren. Han uppmanar alla att använda språket under lovet.
- Det händer att eleverna går ut och använder språket på olika ställen. När de sedan kommer tillbaka i januari berättar de att de varit på Stockmann och på andra ställen och frågat något på svenska men att de inte alls förstått vad man svarat dem, berättar Fernandez.
- Men det viktigaste är ju att de använder språket och vågar. Det är ett steg åt rätt håll, tycker jag.
