Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bok om västnyländsk mat får nordiskt pris

Från 2019
Bild på bok där det står Smaka på Vätnyland.
Bildtext Boken kom ut i maj i år.
Bild: Yle / Nicole Hjelt

Svenska måltidsakademien har korat boken Smaka på Västnyland till årets vinnare i nordisk måltidslitteratur. Boken bjuder på en smakresa till Ingå, Raseborg och Hangö.

Priset delades ut under evenemanget Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 i Stockholm på torsdagkvällen (27.11).

Närmatsproducenter och konsumenter möts i Fiskars
Bildtext Boken ges ut av den lokala Slow food-föreningen.
Bild: Yle/Monica Slotte

Ansvarig utgivare Diana Lindholm tror att boken kan locka matglada besökare från såväl Finland som från utlandet.

- Vi vill göra vår lokala matproduktion känd och eftertraktad, med Italiens Toscana som förebild, säger hon.

Har getts ut också på finska

Smaka på Västnyland utkom i maj i år och är skriven av åtta skribenter varav redaktör Bitte Westerlund har sina rötter på en bondgård i Mjölbolsta by i Karis.

I boken medverkar också Daniela Andersson, Henrik Ekberg, Matias Kaihovirta, Tarja Kvarnström, Berit Mariani-Cerati, Catherine Munsterhjelm och Anna Paljakka.

Tarja Kvarnström med vresrossylt på Bellevuestranden.
Bildtext Hangöbon Tarja Kvarnström medverkar i boken.
Bild: YLE/Malin Karlberg

För bilderna står bland annat Kevin Stewart och för formgivningen Eva Tordera Nuño.

Boken hyllar Västnylands närmat och bjuder läsaren på besök till lokala restauranger, mejerier och bryggerier, rekoutdelningar och sommartorg, affärer och Slow food-festivalen i Fiskars.

Den finska utgåvan av Smaka på Västnyland, Makumatka Länsi-Uudellamaalla. Lähiruokaa tunteella, utkom i oktober.

Det är föreningen Slow Food Västnyland som gett ut boken.

Artikeln korrigerades 28.11 klockan 17.45: Ansvarig utgivare för Smaka på är Diana Lindholm, tidigare stod det felaktigt att Dianas efternamn skulle vara Söderholm.

Diskussion om artikeln