Bok om västnyländsk mat får nordiskt pris
Svenska måltidsakademien har korat boken Smaka på Västnyland till årets vinnare i nordisk måltidslitteratur. Boken bjuder på en smakresa till Ingå, Raseborg och Hangö.
Priset delades ut under evenemanget Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 i Stockholm på torsdagkvällen (27.11).
Ansvarig utgivare Diana Lindholm tror att boken kan locka matglada besökare från såväl Finland som från utlandet.
- Vi vill göra vår lokala matproduktion känd och eftertraktad, med Italiens Toscana som förebild, säger hon.
Har getts ut också på finska
Smaka på Västnyland utkom i maj i år och är skriven av åtta skribenter varav redaktör Bitte Westerlund har sina rötter på en bondgård i Mjölbolsta by i Karis.
I boken medverkar också Daniela Andersson, Henrik Ekberg, Matias Kaihovirta, Tarja Kvarnström, Berit Mariani-Cerati, Catherine Munsterhjelm och Anna Paljakka.
För bilderna står bland annat Kevin Stewart och för formgivningen Eva Tordera Nuño.
Boken hyllar Västnylands närmat och bjuder läsaren på besök till lokala restauranger, mejerier och bryggerier, rekoutdelningar och sommartorg, affärer och Slow food-festivalen i Fiskars.
Den finska utgåvan av Smaka på Västnyland, Makumatka Länsi-Uudellamaalla. Lähiruokaa tunteella, utkom i oktober.
Det är föreningen Slow Food Västnyland som gett ut boken.
Artikeln korrigerades 28.11 klockan 17.45: Ansvarig utgivare för Smaka på är Diana Lindholm, tidigare stod det felaktigt att Dianas efternamn skulle vara Söderholm.