Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varning för "benknäckarfebern" i Sydostasien: "Det värkte så våldsamt att jag höll på att bli galen"

Från 2019
En man går längsmed en poolkant och sprutar insektgift i ett moln.
Bildtext I Singapore och Malaysia tyr sig myndigheterna främst till insektsgifter för att bekämpa denguefebern. Metoden är omstridd.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Den plågsamma och i vissa fall dödliga denguefebern har snabbt blivit vanligare i Sydostasien. Också i det utvecklade Singapore har 14 000 människor insjuknat i år, och i de inte lika utvecklade grannländerna är läget ännu allvarligare.

Singapore

Hotellportieren Shafie Ahmad vill inte oroa sina gäster i onödan. Han försäkrar dem om att de inte löper risk för att insjukna i denguefeber så länge som de befinner sig i centrum av Singapore.

- Många turister har hört talas om att man kan få febern också i Singapore. Det stämmer, men för att bli smittad måste man röra sig i vissa förorter, berättar Shafie som arbetar på ett av önationens dyraste hotell.

En man i glasögon med en öronsnäcka ler in i kameran.
Bildtext Shafie Ahmad har märkt att fler och fler turister har hört talas om denguefebern. Bland västerlänningarna är sjukdomen ändå i regel rätt okänd.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Liksom de flesta Singaporeborna gör Shafie och hans hustru själva sitt bästa för att bidra till kampen mot sjukdomen. Den orsakas av ett virus som överförs och sprids via en art av en stickmygga.

- Alla Singaporebor uppmanas bland annat att se till att vi aldrig har stillastående vatten i bostäderna eller på tomterna. Ifall vi inte gör det kan myggorna lägga sina larver till exempel i tallrikar som min hustru placerar under blomkrukorna på vår balkong, förklarar Shafie.

Ingen medicin botar denguefebern

Flera dödsoffer, olidliga smärtor

Singapores ledning bedriver omfattande informationskampanjer för att göra alla medborgare medvetna om denguefebern. Hittills har nästan 20 Singaporebor dött i sjukdomen i år, bland dem en 69-årig berömd kapellmästare och kompositör.

Också de som överlever måste gå igenom en verklig pärs. Sjukdomens öknamn, ”benknäckarfeber”, sägs ge en bild av hur svåra smärtorna är.

- Jag var säker på att jag skulle dö. Mina muskler och leder värkte så våldsamt att jag höll på att bli galen, och också huvudvärken var grym, beskriver en 45-årig ingenjör sina symptom i Singaporetidningen Straits Times.

Patienternas feber överskrider vanligen 40 grader, och de får också hudutslag över hela kroppen. Det brukar ta minst två veckor innan de återhämtar sig.

Också stadsbor i fara

Denguefeber blir allt vanligare i många sydostasiatiska länder. Till exempel i Singapores grannland Malaysia väntas upp till 150 000 människor insjuknat i år, den högsta siffran genom tiderna.

Ett moln av insektgifter ligger över ett bostadsområde.
Bildtext Också byar besprutas med insektsgift med jämna mellanrum. Alla invånare måste hålla sig borta när bekämparna är på plats. I höghusen sprutas insektsgift direkt in i bostäderna. Det befaras att giftet är skadligt för hälsan i det långa loppet.
Bild: Björn Ådahl/Yle

I Malaysia bor ungefär 75 procent av dem som drabbas i städerna. Myggorna som sprider dengueviruset trivs i skuggiga områden i tätt bebodda trakter, och de håller ofta till också inomhus.

- Det försvårar försöken att utrota myggorna genom att använda bekämpningsmedel. De förökar sig också ovanligt effektivt, konstaterar en expert i Straits Times.

Katastrofalt experiment i Filippinerna

I Filippinerna väntas ungefär tusen människor dö i denguefeber i år. Nästan 200 000 människor har redan fått febern.

Filippinerna är det första landet där man i stor skala har prövat att ta i bruk ett vaccin mot febern. För tre år sedan vaccinerades 700 000 människor, de flesta av dem skolelever, med ett preparat som hade utvecklats av ett franskt bolag.

Försöket fick ödesdigra följder. Det visade sig att vaccinet var effektivt endast när det gällde personer som minst en gång tidigare hade insjuknat i febern.

I övriga fall ökade vaccinet risken för att patienterna fick dödligt allvarliga symptom. Det uppskattas att försöket resulterade i minst 600 skolelevers död.

Nytt hopp om att stoppa feberns spridning

I Indonesien chockerades folket när mer än 100 människor dog i denguefeber i huvudstaden Jakarta under årets tre första veckor. I det folkrika landet skördar sjukdomen alltid fler offer än i de sydostasiatiska grannarna, men året började ändå på ett ovanligt dystert sätt.

Efter det normaliserades läget småningom. Det finns också tecken på att en ny metod att bekämpa sjukdomen där har önskad effekt.

I den historiskt viktiga staden Yogyakarta på huvudön Java har antalet människor som insjuknar i denguefebern minskat med hela 80 procent sedan man började testa metoden för ett par år sedan. Experimentet leds av en australisk forskare som har utvecklat ett sätt att göra slut på myggornas förmåga att sprida dengueviruset.

Metoden är så pass komplicerad att den inte i det här skedet kan tas i bruk i stor skala. För första gången finns det ändå nu hopp om att det går att minska på allt lidande som denguefebern ger upphov till.

Diskussion om artikeln