Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Varm stämning i ruggigt väder då Grankullas nya torg öppnades: "Grankulla har fått ett eget vardagsrum"

Från 2019
Barn med tomtemössa står med sin mor framför julgran som är upplyst.
Bildtext William och Jenny Vuonoranta är glada över att bygget i centrum är klart och hoppas att folk nu hittar till torget.
Bild: Elis Henell

På torsdagen öppnades Thurmansplatsen i Grankulla efter en renovering som pågått sedan april. Trots regn och rusk var torget fullt av folk som kommit på för att fira med sång, glögg, risgrynsgröt och grillkorv.

Två personer står på scen, ena intevjuar den andra med mikrofon.
Bildtext Lotta Vaenerberg, som är körledare för svenskspråkiga skolelever i Grankulla, utsågs som en del av festen till årets positivaste Granibo.
Bild: Elis Henell

Människor är väldigt nöjda då jag frågar om det nya torget och att det nu öppnas. Johan Johansson sitter i Grankulla stadsfullmäktige och stadsstyrelse tycker att staden kan vara stolt över sitt nya torg.

- Grankulla har fått ett eget vardagsrum där vi kan mötas både på sommar och på vinter, vi ska faktiskt vara stolta och nöjda.

Skulptur i silver, ser ut som en ros eller en strömvirvel
Bildtext Konst pryder den renoverade Thurmansplatsen. Skulpturen Foni av Kimmo Schroderus har flyttats till torget från Grankullavägen.
Bild: Elis Henell

Boje Nyman har bott i Grankulla i trettio år och trivs mycket väl, han hoppas att man i framtiden undviker att bygga högt och håller den trivsamma trädgårdsstadsstilen i centrum.

- När man går här på gatan så känner man åtminstone var femte person, och så hälsar man!

Jenny Vuonoranta har kommit för att granska torget tillsammans med familjen, hon hoppas också på att människor ska hitta det och att centrum hålls levande.

Byggarbete på Thurmansplatsen har framskridit rätt bra och torget blev färdigt inom utsatt tidtabell. Bland annat har man lagt en ny stenbeläggning och installerat ny belysning. Nya marknadsplatser och en lekplats har också byggts.

Julgubbe med ren som står brevid varandra på torget.
Bildtext Julgubben tog också en sväng till torget för att påminna folk om att julen närmar sig.
Bild: Elis Henell

Thurmansplatsen får också nya konstverk, fasta cykelställningar samt nya bänkar och planteringsbassänger. Blommorna planteras efter vintern. Träd ska också planteras invid torget.

År 2020 ska bibliotekets fasad rustas upp, så helt kvitt blir Grankullaborna inte byggarbetet ännu.

Diskussion om artikeln