Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Strömsö presenterar årets ätbara julklapp – fransk kryddkaka med blåbärs- och vitchokladmarmelad

Från 2019
Uppdaterad 02.12.2019 13:56.
Fransk kryddkaka med blåbärs- och vitchokladmarmelad - Spela upp på Arenan

Vad ger man åt någon som har allt? God mat är alltid ett bra och uppskattat alternativ. Den här kakan håller minst i någon vecka, blåbärsmarmeladen med vitchoklad har ännu längre hållbarhet. En hemgjord julklapp är årets julklapp varenda år!

Pain d´epices (kryddkaka)

Ingredienser:

  • 1 dl honung
  • ½ dl råsocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 tsk fänkål
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen muskotnöt
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl pistagenötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 tsk matsoda (bikarbonat)
Brödkryddor på fat
Bildtext Brödkryddor är anis, fänkål och kummin
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Gör så här:

  1. Mortla anis, fänkål och kummin. Koka upp honung, råsocker, grädde och alla kryddor i en kastrull, låt svalna.
  2. Hacka aprikoserna, blanda med mjöl, salt och bikarbonat och hela valnötter.
  3. Tillsätt vätskan och blanda ihop smeten.
  4. Smörj och bröa form med krossade pistagenötter.
  5. Fyll den med smet och grädda i mitten av ugnen 40–50 minuter på 150 grader.
  6. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Kryddbröd på skärbräde
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Blåbärsmarmelad med vitchoklad och vanilj

Ingredienser:

  • 300 gram blåbär
  • 200 gram socker
  • 1 st vaniljstång
  • citronsaft från 2 citroner
  • 100 gram vit choklad
Blåbärsmarmelad i glasburk
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser förutom vitchoklad.
  2. Koka upp till 105 grader, låt puttra en stund så att en del av vätskan försvinner.
  3. Låt marmeladen svalna en stund.
  4. Blanda i krossad vitchoklad.
  5. Rör om tills smeten är slät.

Tips!

Paketera in kryddbröd, marmelad, och en lämplig ost som gåbortgåva. T.ex. en god chèvre eller brie passar bra.

Kryddbröd, ost och marmelad
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln