Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han ser stor potential i gamla kolkraftverksområdet i Kristinestad: Finns inte något liknande i Finland

Från 2019
Uppdaterad 02.12.2019 09:29.
En medelålders man med aningen grått kort hår står inne i en verkstad.
Bildtext Petri Pihlajaniemi vill få nytt liv i Björnöområdet i Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Teir

Området är unikt och kan skapa många arbetsplatser i framtiden. Det säger Petri Pihlajaniemi om området i Kristinestad som han nyss köpt av Pohjolan Voima.

Tidigare i veckan blev det klart att lokala företagaren Petri Pihlajaniemi köper upp en del av byggnaderna på det gamla kolkraftverksområdet på Björnön i Kristinestad.

Totalt handlar det om 3 500-4 000 kvadratmeter lokaliteter. I köpet ingår bland annat servicebyggnader, kontorsutrymmen, verkstad och matsal. Tomtarealen är kring ett par hektar.

- Jag har alltid gillat det här området och när kolkraftverket lades ner så såg jag att det finns potential till vad som helst här, konstaterar Pihlajaniemi.

- Området är unikt och något liknande objekt som står tomt finns inte i hela Finland med en djup farled och så här stor infrastruktur.

En stor röd tegelbyggnad.
Bildtext Petri Pihlajaniemi har bland annat köpt upp denna byggnad med verkstad, kontor och matsal.
Bild: Yle/Juho Teir

Pohjolan Voima äger ännu över hundra hektar mark på området samt själva kraftverket, turbinsalen och hamnen. Kraftverket rivs ner efter årsskiftet, men allt annat är ännu till salu.

Och Pihlajaniemi kan vara intresserad av ytterligare köp.

- Allt är möjligt. Det finns fast hur mycket allt möjligt här.

Skiftar fokus mot Björnön efter årsskiftet

Det senaste året har han för det mesta hållit till i Seinäjoki där han har flera stora projekt på gång. De projekten avslutas dock inom kort och då har han också mer tid att fundera på Björnöområdet.

- Jag har redan fört förhandlingar med några mindre företag. Jag har något större i tankarna, men får se vad det blir av det inom de närmaste åren. Det här är bara första steget jämfört med vad det kan bli inom kort, säger Pihlajaniemi.

Jag göra sådana här saker på instinkt, med fingertoppskänsla, och jag påstår att jag har lite av ett affärssinne

― Petri Pihlajaniemi

Enligt Pihlajaniemi är det fråga om en stor investering för honom, men han är inte någon som är rädd för att ta risker.

- Jag göra sådana här saker på instinkt, med fingertoppskänsla, och jag påstår att jag har lite av ett affärssinne. Jag funderar inte länge på ifall det lönar sig att köpa något eller inte. Vi får se vad tiden för med sig.

- Om man inte tror på vad man gör så lönar det sig inte att göra något.

"Positiv inverkan på regionen"

Pihlajaniemi, som sitter i både Kristinestads stadsfullmäktige och -styrelse, har följt med utvecklingen i staden under flera år, där invånarantalet minskar i rasande takt. Han hoppas att han med det här köpet kan vända trenden.

- Allt börjar från något smått. Jag hoppas det här leder till något positivt som nya jobb och investeringar på det det här området. Sydösterbotten behöver något, speciellt efter att Metsä Botnia lades ner.

- Vi borde få någon sorts industri hit, det gynnar allt annat. Servicen bibehålls och vi lyckas hålla skolorna och hälsovården vid liv.

En man med neonguljacka står utanför en byggnad.
Bildtext Petri Pihlajaniemi tror att hans lokalkännedom och kontaktnät gynnar honom då det kommer till att hitta företagare till området.
Bild: Yle/Juho Teir

Eftersom han känner området och har kontakter i regionen tror han inte att det blir svårt att hitta aktörer till området.

- Jag har lättare att hitta aktörer hit än Pohjolan Voima som ser på saker ur en större vinkel.

Diskussion om artikeln