Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hatord och surströmming – Zlatans hem och staty vandaliserades efter nyheten om klubbköpet: "Många är besvikna"

Från 2019
Uppdaterad 28.11.2019 15:54.
En blå plastpåse och en toalettsits på Zlatan Ibrahimovic-statyn.
Bildtext Så här såg statyn ut på onsdagskvällen.
Bild: Andreas Hillergren / EPA-EFE / All Over Press

Zlatan Ibrahimovic äger nu knappt en fjärdedel av Hammarby Fotbolls aktier. Det är något som inte fallit i god jord bland Malmösupportrar. Natten till torsdag vandaliserades både en staty på Ibrahimovic i Malmö och stjärnans hem i Stockholm.

Enligt SVT ska statyn ha sprejats vit med hatord och dessutom ska personer ha brännskadat den med bengaler. Dessutom ska rasistiska hatord ha skrivits på marken nära statyn.

På själva statyn fanns ett plakat med texten "Flyttas omgående till Zöder i Ztockholm".

– Flera personer ska ha vandaliserat statyn. En anmälan om skadegörelse har upprättats, säger man från polisen till SVT.

En anmälan har också upprättats i Stockholm, där Ibrahimovics fastighet i centrum vandaliserades. Bland annat sprejmålades ordet ”Judas” på ytterdörren.

– Och så har någon hällt ut vad man uppfattat som surströmming, berättar polisen för SVT.

"Han ska inte vara där"

Ibrahimovic själv intygade för Aftonbladet i samband med att klubbköpet blev offentligt att Malmöborna omöjligt kunde bli arga på honom. Det är dessutom inte bara anhängarna som är besvikna.

Den Malmöfostrade landslagsbacken Pontus Jansson berättar för Aftonbladet att han hade trott mer om Zlatan.

– Jag vaknade och såg notisen om Hammarby och Zlatan och tänkte ”Vad f-n är detta?” Jag gick och la mig igen och när jag vaknade en timme senare undrade jag om jag verkligen hade sett rätt. Det var en speciell känsla. Zlatan ska inte vara där, i Hammarby. Det är fel.

– För mig har Zlatan varit en förebild sedan jag var liten. Nu har han tappat en stor del av det. Det är tråkigt. Zlatan var en av Malmös söner, säger Brentford-spelaren.

Pontus Jansson.
Bildtext Pontus Jansson.
Bild: Robert Ghement / EPA-EFE / All Over Press

Jansson tar ändå avstånd från vandalismen.

– Jag har sett bilderna från kvällen. Det finns många olika grupperingar och det är tråkigt när det blir så här. Jag försvarar inte de värsta påhoppen.

Men …

– Samtidigt förstår jag att många är besvikna. Det svider väldigt mycket när en person som Zlatan med så stark anknytning till en stad och ett lag väljer något annat. Man behöver inte vara hjärnforskare för att förstå den frustrationen, säger Pontus Jansson.

Diskussion om artikeln