Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sara Zacharias: Jag ville aldrig sjunga och jag ville aldrig bli en artist

Från 2019
Uppdaterad 07.01.2020 17:24.
Sara Zacharias som är dotter till Ted Gärdestad
Bildtext Sara Zaharias i ett mulet Stockholm en dag i november.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Det var aldrig meningen att Sara Zacharias skulle sjunga en endaste ton men en låda med gamla rullband på vinden ändrade på allt. Den innehöll tidigare outgivna låtar som hennes pappa Ted Gärdestad hade spelat in före sin död 1997. Men hon ville inte kasta sig in i artistlivets krångliga värld utan jobbar fortfarande som socionom.

Känslan är mycket märklig. Här sitter jag med en artist mitt emot mig som under hela sitt liv har gett ett fåtal intervjuer. Jag är van vid att de antingen har haft en lång och diger karriär eller sådana som på kort tid blivit stjärnskott och som har lyckats hålla sig kvar på toppen. De har spelat in massor av låtar, turnérat i månader och blivit mycket exploaterade i massmedierna.

Barn skall vara barn

Men då vi slår oss ned i ett rum på hennes skivbolag inser jag snabbt att vi kommer att ha en intressant diskussion. Hon kom från ett konstnärshem och bodde både i Stockholm och Rom. Hennes mamma var engagerad i mycket och barnen skulle alltid vara med vad man än gjorde.

- Jag kommer aldrig att ta mina barn med på någon demonstration, barn skall vara barn. Dessutom har jag en mycket principfast inställning till det praktiska livet med barn. Skall de gå och lägga sig klockan 18.30 så är det då de går och lägger sig, säger hon med en massa pondus i rösten.

Själv fick hon en fri uppfostran och Sara Zacharias tror att en kommande generation alltid går en annan väg än vad föräldrarna har gjort.

Jag tyckte bara min röst lät alldeles gräslig och hemsk

― Sara Zacharis om första skivinspelningen

Att vara barn till en känd artist gör att utmaningen är större än för en som kommer från en vanlig familj. Man blir obönhörligt jämförd med sin förälder och för de flesta blir det som ett ok som hänger runt halsen på dem resten av livet.

Sara Zacharias som är dotter till Ted Gärdestad
Bildtext Sara Zacharias vill helst vara så privat som möjligt.
Bild: Jesper Brandt

Det var antaglien en av anledningarna till att hon helt enkelt inte ville bli artist. Hon ville vara en vanlig kvinna som hade ett privat yrke och en vanlig familj. Hon har aldrig känt någon som helst dragning till popvärlden och hennes tonårsrum saknade de där idolbilderna som hängde på väggarna hos de flesta flickor.

Istället utbildade hon sig till socionom och jobbar fortfarande med det.

- Det är ett alldeles härligt jobb och jag älskar att hjälpa andra att hjälpa sig själv, säger hon.

Lådan på vinden

Sara Zacharias hade absolut inga planer på att sjunga överhuvudtaget och minst av allt något som hennes pappa hade gjort men en låda på vinden gjorde att allt ändrade.

Före sin död hade Ted Gärdestad spelat in en del låtar med bara nonsenstexter och melodi då han spelade piano. Sara hittade lådan då hon höll på att flytta. En av hennes goda musikervänner Olle Nyman tyckte att den låtskatten absolut borde bearbetas och komma ut på skiva.

Det var meningen att Nyman själv skulle sjunga låtarna men det visade sig att inget skivbolag var intresserat. Sara blev övertalad att sjunga in låtarna och det skulle bli en engångsföreteelse.

- Jag ville faktiskt inte göra det för jag hade ju aldrig sjungit tidigare och jag tyckte bara min röst lät alldeles gräslig och hemsk, säger hon och skrattar gott åt minnet från sessionerna.

Skivan blev en succé och började leva sitt eget liv utan att hon gjorde något i promotionssyfte som t.ex. intervjuer eller konserter som hör till det vanliga då en skiva kommer ut.

Hon hade också träffat sin man, David Lindgren – Zacharias, som jobbade som skivproducent och han tyckte det skulle vara fint att följa upp det med en samlingsskiva där kända svenska artister gjorde sina versioner av Gärdestads låtar.

Och artisterna stod nästan i kö för att medverka. Laleh, Darin, Bo Kaspers Orkester, Lisa Nilsson bara för att nämna några av de många som sjöng odödliga Gärdestad-klassiker. Det var meningen att Håkan Hellström skulle göra Himlen är oskyldigt blå, men han hade redan gått in i studion och sjungit Äntligen på väg.

Aningen motvilligt steg Sara framför mikrofonen igen och sjöng den kanske vackraste balladen som Ted Gärdestad hade skrivit.

Vi kan inte lära våra barn att det är skillnad på människor och människor

― Sara Zacharias om monarki

Tackade nej till hyllningslåten

Men det lyckas inte alltid att få henne att sjunga trots att materialet är hur bra som helst. Tomas Andersson Wij hade skrivit en låt till Sara som var en hyllning från henne till sin far. Hon tyckte låten och texten var jättefin och berörande men alltför privat.

Det slutade med att han själv sjöng in låten.

Duett med pappa

Den sista kopplingen till sin far gjorde hon 2018 då hon spelade in en ny version av Jag vill ha en egen måne, Man hade lyckats plocka ut Ted Gärdestads sång från orginalinspelningen och man gjorde ett nytt arrangemang. I början sjunger de varsin vers men det slutar med att de sjunger tillsammas i sista refrängen. Deras röster påminner så mycket om varann att jag i början hade svårt att urskilja vem som sjöng vad.

Om man tänker att den första skivan med Sara Zacharias utkom 2013 tog det otroligt länge innan hon steg upp på en scen. Det hände i somras och då var hela kungafamiljen också bland publiken.

- Då sjöng jag för kung och fosterland men jag var så himla nervös och då sade min man att jag vet inte om vi ska göra det här igen, säger hon och skrattar högt.

Men då jag frågar om hon skulle välja monarki eller republik tvekar hon inte en sekund med svaret.

- Jag har absolut inget emot kungahuset men vi kan inte lära våra barn att det är skillnad på människor och människor. Dessutom är det ingen avundsvärd uppgift de har att kontinuerligt bli satta under lupp och kastade under bussen om och om igen av medierna, säger Sara Zacharias.

Artikeln är uppdaterad 7/1 2020 och en del av innehållet som berörde artistens förhållande till Ted Gärdestad är omredigerat.

Fokus på Sara Zacharias i Yle Vega onsdag 4/12 kl 20.03

På Arenan ett år:

Sara Zacharias - i skuggan av sin far

Programmet är inte längre tillgängligt