Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vet du vad som händer i en ladugård? Här kan du följa med kornas vardag dygnet runt i fem dagar

Från 2019
Uppdaterad 28.11.2019 19:23.
Lehmä katsoo suoraan kameraan.
Bildtext 70 kor bor i gården i Puolango i Kajanaland.
Bild: Elisa Kinnunen / Yle

Mjölk, mjölkprodukter i kombination med mjölkproducenternas utmaningar har diskuterats flitigt på sistone. Yle visar nu hur vardagen ser ut i en vanlig finländsk ladugård.

Yle sänder direkt från ladugården med start torsdagen den 28 november till fram till tisdag nästa vecka. För ändamålet används en kamera som filmar i 360 grader – och man kan själv justera vinkeln.

Kameran finns på Markus Heikkinens gård Mustola i Puolango i Kajanaland. I ladugården, som färdigställdes år 2012, bor 70 kor och kalvar. Gården är alltså dubbelt större än finländska mjölkgårdar i genomsnitt.

Yle har installerat kameratekniken i ladugården, men utöver den ser gården likadan ut som när Yle för första gången bekantade sig med platsen. Verksamheten i ladugården skiljer sig inte heller från de vardagliga aktiviteterna.

I direktsändningen kan du se vad korna gör på dagarna och nätterna, hur en mjölkningsrobot funderar och hur korna får sin mat.

Vidare kan du titta på hur borstmaskinen dagligen orsakar köer, där de som står högst i hierarkin har förkörsrätt. Dessutom väntas korna Lana och Lupaus kalva.

De dräktiga korna är av rasen holstein och liknar varandra till utseendet. Det som skiljer dem åt är att Lana har en lite ljusare rygg, medan Lupaus rygg är lite svartare.

Observera att allt som händer i videon sker i realtid, till exempel kalvningen kan vara lite för magstark för känsliga tittare.

I videon här ovanför kan du se på kalvarna och de dräktiga korna. I videon nedan ser du de övriga korna på mjölkgården.

Mjölkgårdarna har länge kämpat med ekonomin

Mjölkgårdarnas lönsamhet har varit svag hela 2000-talet. Antalet gårdar har minskat kraftigt – år 2000 fanns det närmare 20 000 mjölkgårdar i Finland, i augusti år var antalet nere vid knappa 6 000.

De gårdar som finns kvar har ändå blivit större, så den sammanlagda mjölkproduktionen har knappt minskat. Numera produceras närmare 2,3 miljarder liter mjölk årligen i Finland. Det är ungefär två procent av hela EU:s mjölkproduktion.

År 2014 var ett särskilt kärvt år. Det här berodde på yttre förändringar på mjölkmarknaden: Ryssland annekterade Krim, vilket ledde till sanktioner och motsanktioner, som drabbade handeln österut. Mjölkproduktionsexporten minskade med en fjärdedel.

År 2015 avskaffades dessutom EU:s mjölkkvoter. Det här ledde till att produktionen ökade och priserna sjönk.

Oklar politik minskar på investeringslusten

Siffrorna för de senaste åren ser inte heller ut att bli muntra. Marjukka Manninen, sakkunnig vid Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, ser många bakomliggande orsaker.

Utöver låga producentpriser har bland annat skärpta finansieringskrav försvagat lusten att investera. Dessutom råder för tillfället oklarheter kring EU:s jordbrukspolitik.

– EU:s gemensamma jordbrukspolitik håller på att förnyas. Så ingen vet riktigt vad jordbrukspolitiken innehåller de kommande åren. Det minskar på villigheten att investera, säger Manninen.

Trots att genomsnittsgården har blivit större har ekonomin alltså inte förbättrats, snarare tvärtom. Företagsvinsten dyker allt djupare på minussidan.

Om gårdarna ska kunna gå på vinst måste man få ordning på tre aspekter av ekonomin:

  1. Utgifterna måste täckas
  2. Jordbrukarna måste få lön för sitt arbete
  3. Jordbrukarna måste få utdelning på det investerade kapitalet

Artikeln är en omarbetad version av Yle Uutisets text Tiedätkö, mitä navetassa oikeasti tapahtuu? Seuraa tästä 360-lähetystä suoraan suomalaiselta lypsytilalta skriven av Heikki Rönty.

Diskussion om artikeln