Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas får starta längst bak i säsongens sista tävling – Räikkönen kunde inte bry sig mindre om det kommande rekordet: ”Ger mig inget alls”

Från 2019
Kimi Räikkönen fotograferad i Japan i oktober 2019.
Bildtext Kimi Räikkönen har svårt att förstå varför folk bryr sig om vem som gjort flest F1-starter.
Bild: Rex Features/All Over Press

På söndag avslutas F1-säsongen i Abu Dhabi. För Valtteri Bottas del kommer tävlingen att innebära en utmaning då ett motorbyte flyttar honom längst bak i fältet. Kimi Räikkönen knappar i sin tur in på Rubens Barrichellos rekord för flest starter i serien någonsin.

– Vi har redan börjat planera för hur vi ska kämpa oss upp i fältet. Jag ser faktiskt fram emot det, säger Valtteri Bottas för STT på torsdagen.

Mercedes tvingas nämligen byta ut motorn i Bottas bil och det innebär i sin tur att finländaren flyttas längst bak i fältet. Endast långsammare förare som också bestraffas kan hamna bakom honom.

Men det spelar egentligen inte så stor roll. VM-racet är redan avgjort och Bottas kommer att sluta tvåa i sammandraget hur han än placerar sig i Abu Dhabi.

– På så sätt är det positivt att det var avgjort redan innan Brasiliens gp. Annars hade det nog grämt att tvingas bryta där och att hamna längst bak här, säger Bottas.

"Kom lite väl sent"

För Kimi Räikkönens del markerar racet i Abu Dhabi i sin tur slutet på den första säsongen i Alfa Romeo. I Brasilien knep Räikkönen sin bästa placering för säsongen då han slutade fyra.

– Det kom lite väl sent. Men sådant är livet. Vi ska försöka ta lärdom av det och vara bättre nästa år, säger han för STT.

Nästa år för också med sig en enorm milstolpe för ”Ismannen”. I Abu Dhabi kommer Räikkönen att passera Fernando Alonso på listan för flest starter i formel 1 då han gör sin 313:e tävling.

Nästa år kommer han – förutsatt att inget konstigt händer – passera ettan Rubens Barrichello som har gjort 323 starter.

– Det ger mig nog ingenting, säger Räikkönen.

– Det jag är ivrig för är att få försöka förbättra på våra resultat. Vi vill ta in på försprånget till täten, och vi får se hur det går, fortsätter han.

Räikkönen har njutit av tiden med familjen – Bottas inleder semestern med rally

Under säsongen har Räikkönen kunnat njuta på ett helt annat sätt än tidigare. Representationsuppgifterna är märkbart färre än i Ferrari och han har istället kunnat ge mer tid åt familjen.

– Det är trevligt. Stallet befinner sig nära där jag bor så istället för att resa en massa så kan man tillbringa tid med familjen, säger Räikkönen.

Valtteri Bottas kom med tråkigare nyheter från hemmafronten på torsdagen då både han och frun Emilia på sina sociala medier meddelade att de bestämt sig för att skiljas.

För Bottas fortsätter ändå livet redan nästa vecka då en Rallycircuit-tävling på Paul Ricard-banan i Frankrike står på programmet.

– Jag tyckte att det vore kul att släppa loss där. Jag njuter av att köra rally och då man delvis får köra på en bekant bana så tror jag att det passar mig ganska bra. Det kommer att bli ett roligt sätt att inleda semestern på, säger han.

Diskussion om artikeln