John Ord värmer sitt hus med antracit och stöder Trump: Jag är stolt över att använda en resurs som ger jobb i Pennsylvania
John Ord har ett särskilt förhållande till stenkol. Eller närmare bestämt till antracit, en förfinad form av kol.
Susquehanna, Pennsylvania.
- Titta själv, det går knappt att se någon rök.
Ord står på altanen och pekar upp mot skorstenen. Den tunna, nästan osynliga röken som sipprar ut kommer från kolpannan nere i källaren.
Tidigare värmde Ord sitt hem med en träpanna. Men att hugga och kapa ved var mödosamt. Förra året köpte han en ny panna och övergick till antracit.
- Den bästa investeringen jag gjort på länge. Jag fyller pannan, slår på termostaten och njuter av värmen.
Vi är hemma hos John Ord och hans fru Justine i Susquehanna. Den rurala orten ingår i kolregionen i nordöstra Pennsylvania.
Ord köper antraciten av en lokal försäljare. Några gånger per månad kör han iväg och hämtar tio påsar åt gången. En påse väger strax under tjugo kilogram och kostar fem och en halv dollar.
- Jag betalar ungefär 110 dollar per månad för antraciten. Eller lite mer, om det blir riktigt kallt.
På 1940-talet värmdes nästan hälften av hushållen i USA med kol. I dag räknar man med ungefär 130 000 hem, hälften av dem finns i Pennsylvania.
“När folk tänker på kol så minns de ännu ångloken som kom hit och färgade snön brun”
Kolindustrin har långa anor i regionen. Den har skapat arbetsplatser, producerat välfärd och bidragit till identitetskänslan.
- Min farfar jobbade i en kolgruva och vi brände kol hemma hos oss när jag var barn, berättar John Ord.
På grund av klimateffekten har stenkolen numera ett dåligt rykte bland många. Men för Ord och andra som vuxit upp i kolregionen handlar det om något annat.
- Jag är stolt över att använda en resurs som produceras här i Pennsylvania och som skapat arbete för många. Arbete för killen i gruvan, för hela kedjan fram till honom som levererat produkten till affären.
Men de senaste decennierna har varit svåra för industrin. Miljökrav och en stigande efterfrågan på förmånligare energikällor, som naturgas, har påskyndat den sjunkande trenden.
På tio år har den årliga produktionen sjunkit med över en tredjedel i USA. Antraciten som Pennsylvania är känd för är dyr att producera och utgör endast en marginell del av landets totalproduktion.
John Ord tycker att kolen har ett imageproblem som delvis är oförtjänt. Han menar att dagens industri är effektiv och inte smutsar ner lika mycket som förr.
- När folk tänker på kol, så minns de ännu tiderna när ångloken kom hit och snön färgades brun. Det är den bild de fortfarande har i huvudet.
“Vi är en försvinnande liten andel som använder kol som värmekälla i hemmet”
Vi går in i huset och ner i källarvåningen där ett prylkaos möter oss. Lådor i olika storlekar, möbler som väntar på att repareras, kläder, böcker och en och annan gammal leksak. Så här brukar källare se ut.
Några gamla datorer står i en rad vid trapporna och bakom dem i ett hörn finns ett skrivbord.
- Det här är mitt kontor, skrattar Ord som till vardags jobbar som datatekniker på en lågstadieskola.
Vid ena väggen står kolpannan. En orangegul glöd lyser genom glaset i ugnsluckan. John tar en påse med antracit, öppnar locket ovanpå och tömmer innehållet i pannan.
- Nu har vi värme i åtminstone några dagar till.
Antracit avger inte sot. Men det är ett fossilt bränsle som vid förbränning producerar koldioxidutsläpp precis som “vanlig” stenkol.
Det är svårt att tala om stenkol i dag utan att nämna klimatförändringen.
Ord säger sig vara van vid att vissa ser som honom som en del av klimatproblemet.
- Men vi är en försvinnande liten andel som använder kol som värmekälla i hemmet. Industrin och kolkraftverken använder oändligt mycket mer jämfört med det jag kör hem i min bil varannan vecka.
Ord menar att utsläppsfria energikällor som sol- och vindkraft tillsvidare inte räcker för att tillgodose energibehovet.
- Människor vill gärna tänka grönt och jag förstår det. Men de här teknologierna är ännu inte på den nivån att de vore kostnadseffektiva, påstår Ord.
Liknande budskap har förts fram av president Donald Trump, som sagt att vindkraften i USA är helt beroende av subventioner.
Faktagranskare har starkt ifrågasatt påståendet. Det amerikanska energiministeriet kategoriserar vindkraften som en kostnadseffektiv energikälla och förutspår den en fortsatt stark tillväxt de kommande åren.
Trump lovade sätt punkt för “kriget mot stenkolen” — experter ifrågasätter resultaten
Men om det är något som gett Pennsylvanias kolindustri en strimma hopp, så är det förmodligen valet av Donald Trump till president.
I samband med sin valkampanj 2016 lovade Trump att “avsluta kriget mot stenkolen”. Trump syftade i första hand på miljöregleringar för kolindustrin som infördes av Barack Obama.
Sedermera har Trumpadministrationen avskaffat vissa av dem.
Sannolikt var Trumps utspel en viktig orsak till att han med en ytterst knapp marginal vann i delstaten Pennsylvania i presidentvalet 2016.
- Jag känner folk inom industrin och han har nog ett starkt stöd bland dem. Folk tog till sig Trumps löfte, säger Ord som också stöder Trump.
Två nya gruvor har öppnat i Pennsylvania efter valet av Trump, men jobbtillväxten inom kolindustrin har uteblivit.
Tycker du presidenten har levt upp till sitt löfte om att lyfta kolindustrin?
John Ord funderar en stund.
- Kongressen har satt käppar i hjulen för honom. Ibland har jag lust att åka ner dit och uppmana politikerna att bara lämna honom ifred och låta honom göra sitt jobb.
När vi träffas har de öppna förhören i riksrättsutredningen mot Donald Trump pågått i en vecka. Ord säger sig på kvällarna ha sett korta snuttar och nyhetssammandrag från förhören.
- Jag följde med en stund häromdagen och det är en halvtimme av mitt liv jag aldrig kommer att få tillbaka. Folk som avbryter varandra, försöker ställa frågor och de så kallade vittnena verkar inte ens veta varför de kallats in.
- Frågar du mig, så är det ett totalt slöseri med skattemedel.
Jag frågar John om hans åsikt gällande det ökända telefonsamtalet mellan presidenten Trump och Ukrainas president Zelensky. Handlade Trump fel?
- Tja. Om du frågar mig ifall det förekom någon ljusskygg uppgörelse mellan presidenterna, så kanske det. Men sådant pågår ju hela tiden i politiken. Och Trump är en affärsman.
Frun Justine flikar in i diskussionen.
- Vad han än gjort borde man nu låta honom fokusera på sitt jobb. Han vill satsa på vår industri och försöker göra USA starkt.
Vi återgår till stenkolen.
I år väntas kolenergiproduktionen i USA sjunka med 8 procent jämfört med i fjol. Experter ser framtidsutsikterna som dystra.
Men John Ord är optimist, både gällande kolindustrins framtidsvyer och Trumps möjligheter till återval. De två sakerna hänger enligt honom ihop.
- Jag tror inte på någon stor tillväxt men jag är säker på att stenkolen kommer att hålla sina positioner. Och så hoppas jag presidenten får arbetsro och fyra år till att jobba för landets bästa.