Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump på överraskningsvisit i Afghanistan – berättar om återupptagna fredssamtal med talibanerna bara ett par månader efter att han ställde in dem

Från 2019
Många av soldaterna på flygbasen Bagram ville ta en selfie med presidenten.
Bildtext Många av soldaterna på flygbasen Bagram ville ta en selfie med presidenten.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump gjorde en överraskningsvisit hos de amerikanska trupperna i Afghanistan för Thanksgiving på torsdag kväll. Av säkerhetsskäl hölls hans första besök i Afghanistan hemligt tills det var över.

Vita huset hade verkligen ansträngt sig för att hemlighålla Trumps resa till Afghanistan.

Enligt presschef Stephanie Grisham hade man exempelvis sett till att det publicerades Thanksgiving-inlägg på Trumps Twitter-konto under hans långa flygning till Afghanistan. Annars kunde den ovanligt långa Twitter-tystnaden ha kunnat väcka förundran och misstankar.

Under sitt tre timmar långa besök på flygbasen Bagram, utanför Afghanistans huvudstad Kabul serverade Trump soldaterna kalkon, åt middag med dem, höll ett tal och hade ett kort möte med Afghanistans president Ashraf Ghani.

– Det finns ingenstans jag hellre skulle vilja fira Thanksgiving än precis här tillsammans med de hårdaste, starkaste, bästa och tappraste krigarna på jordens yta, sade Trump i sitt tal till soldaterna.

Fredssamtalen med talibanerna i gång igen

Den 8 september meddelade Trump att han blåst av fredssamtalen med talibanerna just då de ansågs vara på slutrakan.

Samtidigt ställde han in ett hemligt möte som, enligt honom själv, skulle ha hållits med talibanerna på presidentens officiella sommarresidens Camp David.

Under torsdagens besök i Afghanistan avslöjade Trump att fredssamtalen med talibanerna nu har återupptagits igen.

Afghanistans president Ashraf Ghani och president Trump höll en kort pressträff efter sitt möte på flygbasen Bagram.
Bildtext Afghanistans president Ashraf Ghani och president Trump höll en kort pressträff efter sitt möte på flygbasen Bagram.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt honom har man slagit till hårt mot talibanerna under de senaste månaderna sedan samtalen avbröts.

– Sedan dess har vi angripit dem så hårt att de aldrig angripits så hårt under det här kriget. Och nu vill de sluta ett avtal. Så vi får se vad som händer, om de sluter ett avtal så är det bra, om de inte gör det så är det också okej, sade Trump.

Enligt Trump är det nu nödvändigt med en vapenvila och han påstår att talibanerna också vill ha en vapenvila.

Afghanistans president Ashraf Ghani uppgav också på Twitter att Afghanistan och USA var överens om att talibanerna måste acceptera en vapenvila.

Afghanistans regering har länge krävt en vapenvila, men hittills har talibanerna sagt att de kan tänka sig en vapenvila först då de amerikanska trupperna lämnat landet.

Utrikespolitisk framgång skulle tjäna valkampanjen

Nu är ungefär 13 000 amerikanska soldater stationerade i Afghanistan. Under torsdagens besök lovade Trump att det antalet ska minska till ungefär 8 600.

Truppnedskärningar utomlands har funnits bland Trumps viktigaste löften redan sedan hans valkampanj inför presidentvalet 2016.

New York Times, bland andra, påpekar också att Trump eftersträvar en utrikespolitisk framgång som kunde gynna honom i valkampanjen inför presidentvalet 2020.

Afghanistan, Iran och Nordkorea tillhör de länder där han nu söker den framgången.

Källor: AP, Reuters, New York Times, AFP

Diskussion om artikeln