Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Statsminister Rinne lovar leva mer klimatvänligt – nästan 1 400 finländare har gett ett löfte om att minska sitt klimatavtryck

Från 2019
Statsminister Antti Rinne (SDP) med en kaffekopp i handen. Han står i kaféet i riksdagshuset.
Bildtext Statsminister Antti Rinne (SDP) lovar tänka mer på klimatet när han väljer vad han ska äta.
Bild: Lehtikuva

Statsministern Antti Rinne (SDP) har gett ett löfte om att minska sin personliga klimatpåverkan. Han tänker minska sitt klimatavtryck genom att välja närproducerad mat och genom att äta inhemska sjöfiskar, uppger Statsrådet i ett pressmeddelade.

Statsrådets kansli och tankesmedjan, samt jubileumsfonden Sitra lanserade tjänsten Sitoumus2050 där medborgare kan publicera ett löfte om att minska sitt klimatavtryck i december i fjol. Rinnes löfte publicerades på webbsidan på fredag.

– Jag ska också köpa el som producerats med vindkraft och jag ska hålla koll på hur mycket vatten jag använder, säger Rinne i pressmeddelandet.

Rinne är ordförande för kommissionen för hållbar utveckling och i pressmeddelandet konstaterar han att alla samhällsaktörer behövs för att kämpa mot klimatförändringen.

– Som statsminister strävar jag efter att påverka klimatpolitiken i Finland och också i olika internationella forum. Genom att lova att göra små klimatvänliga gärningar vill jag uppmuntra alla finländare att leva mer klimatvänligt i sin vardag, säger Rinne.

En tredjedel lovar bli veganer – "de flesta som lägger upp löften är redan klimatmedvetna"

Nästan 1 400 finländare har gett ett eget löfte via sajten och i genomsnitt har personerna uppgett att de försöker minska sitt klimatavtryck med kring 22 procent.

Statsministerns löfte innebär att han minskar sitt klimatavtryck totalt med cirka 11 procent.

Enligt Statsrådet lovar många att de ska reparera produkter som de redan köpt, köpa närproducerad mat och att de ska tvätta hela maskiner tvätt när det blir aktuellt att tvätta.

Färre är däremot villiga att förbinda sig till att endast köpa begagnade produkter eller att man firar sina semestrar i Finland, i stället för att åka utomlands.

– På samma gång är det viktigt att komma ihåg att också små gärningar gör skillnad säger Eva Pursiainen, som är projektplanerare vid Statsrådets kansli, i pressmeddelandet.

En tredjedel av dem som lagt upp ett löfte på sajten lovar att de ska bli veganer. Lite under en femtedel var villiga att inte flyga på ett år. 44 procent av de som lagt upp ett löfte sade ändå att de inte har varit på en flygresa på ett år.

– De här 1 400 personerna är redan klimatmedvetna och det märks i de gärningar som de valt att göra för klimatet. Man behöver ändå inte vara en föregångare för att minska sitt klimatavtryck. I stället för att bli vegan kan man välja vegetarisk mat några dagar i veckan, säger Pursiainen.

Diskussion om artikeln