Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sudan förbjuder det parti som styrde tidigare – nu ska kvinnor inte längre få spöstraff för att klä sig i byxor

Från 2019
Den 21 november hölls en demonstration i Khartoum där man krävde att islamistiska NCP-partiet skulle upplösas.
Bildtext Den 21 november hölls en demonstration i Khartoum där man krävde att islamistiska NCP-partiet skulle upplösas.

Sudans nya övergångsstyre har beslutat att upplösa det tidigare regerande partiet. Samtidigt avskaffas också en lag mot omoraliskt och oanständigt beteende som har kringskurit kvinnors rättigheter. De här besluten följer den sudanesiska proteströrelsens krav.

Omar al-Bashir och hans parti, Islamistiska nationella kongresspartiet (NCP) styrde Sudan från år 1989 fram till i april i år då al-Bashir störtades efter åtta månader av protester mot hans styre.

Sudans nya styrande råd och övergångsregeringen som leda av Abdalla Hamdok har nu beslutat att upplösa NCP och beslagta partiets tillgångar. Partiet får inte delta i någon politisk aktivitet under de närmaste tio åren.

Den sudanesiska proteströrelsens mest framträdande organisation Sudanese Professionals Association (SPA) hyllade beslutet.

"Det är ett viktigt steg mot att uppnå målet för revolutionen och på vägen mot en demokratisk stat", hette det i ett uttalande från SPA.

Lagen mot omoraliskt beteende avskaffad

Samtidigt avskaffade övergångsstyret en kontroversiell ordningslag mot "omoraliskt och oanständigt" beteende.

Lagen förbjöd till exempel konsumtion och tillverkning av alkoholdrycker, men den blev speciellt ökänd för hur den användes mot kvinnor.

Tusentals kvinnor spöades, bötfälldes och fängslades exempelvis om de klädde sig i byxor eller deltog i privata fester utanför familjen.

För en vecka sedan deltog kvinnor från Sudan och andra länder i ett jippo i Khartoum för att främja cyklandet. Cykling har tidigare ansetts opassande för kvinnor i Sudan.
Bildtext För en vecka sedan deltog kvinnor från Sudan och andra länder i ett jippo i Khartoum för att främja cyklandet. Cykling har tidigare ansetts opassande för kvinnor i Sudan.

Kvinnorna har haft en framträdande roll under de demonstrationer som tog fart mot Omar al-Bashir i december i fjol.

Al-Bashir sitter fängslad i huvudstaden Khartoum i väntan på en korruptionsrättegång.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln