Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Postens styrelseordförande: Staten har aldrig motsatt sig beslutet att flytta över paketsorterarna till ett annat bolag

Från 2019
Uppdaterad 29.11.2019 09:58.
Postens styrelseordförande Markku Pohjola.
Bildtext Postens styrelseordförande Markku Pohjola menar att staten hela tiden varit med på noterna vad gäller besluten om paketsorterarna.

Postens styrelseordförande Markku Pohjola säger att staten hela tiden har stött beslutet att bolaget Posti Palvelut tar över paketsorteringen.

Pohjola säger i ett pressmeddelande att Posten inte i något skede fått höra att ägaren, det vill säga staten, skulle motsätta sig planerna.

– Vi har fört en kontinuerlig dialog mellan ägarstyrningen och bolaget. Tjänstemän har också haft en central roll i dialogen. Posten har informerat ministern om planerna då de förbereddes. Om ägaren skulle ha haft en avvikande åsikt och det skulle ha tagits upp, skulle vi ha reagerat, säger Pohjola i ett pressmeddelande.

I tisdags sade Sirpa Paatero (SDP), som är ministern som ansvarar för statens ägarstyrning, sig flera gånger under år 2019 ha meddelat Posten att ägarstyrningens vilja är att arbetsvillkor inte försämras i samband med möjliga omstruktureringar.

Statsminister Antti Rinne (SDP) kommenterade frågan på regeringens frågetimme i går på torsdag.

– Postens styrelse presenterade beslut för Paatero och enligt dem skulle 8 100 personer flyttas till ett annat bolag den 1 november och att 700 paketsorterare flyttas till ett annat kollektivavtal. Minister Paatero har konstaterat att det här inte passar för ägaren. Efter den diskussionen flyttade Posten 700 personer. Det strider emot ägarens tydliga vilja, sade Rinne under frågetimmen.

Statsminister Rinne: Posten fick tydliga besked om att paketsorterarnas flytt inte godkänns - Spela upp på Arenan

Pohjola: Paatero fick se planerna många gånger innan beslutet fattades

Enligt Pohjola har Posten diskuterat planerna direkt med minister Sirpa Paatero (SDP) och hennes medarbetare.

Pohjola säger att Postens styrelse visade planerna för henne första gången den 7 juni 2019 och att frågan behandlades noggrant med ministerns medarbetare den 8 augusti.

Enligt Pohjola informerades ministern om planerna också den 10 augusti innan det styrelsemöte 11–14 augusti där besluten fattades.

Enligt pressmeddelandet presenterades tidtabellen för förändringen samt konkreta detaljer för Paatero den 21 augusti.

Posten informerade om förändringarna gällande paketsorteringen den 29 augusti i enlighet med vad man kommit överens om med ministerns medarbetare.

Enligt Pohjola föreslog Paatero en timeout den 3 september gällande Postens planer att ändra kollektivavtal, men efter det krävde ministern inte att planerna tas tillbaka, säger Pohjola i pressmeddelandet.

I det nya kollektivavtal som gjordes denna vecka togs inte beslutet om överlåtelsen av paketsorterarna tillbaka.

Diskussion om artikeln