Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tories hotar tv-kanalen Channel 4 med indragen licens efter valdebatt – premiärminister Johnson ersattes med isskulptur i klimatdebatten

Från 2019
Pääministeri Boris Johnson ja Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage eivät osallistuneet Channel 4 News -kanavan puoluejohtajien vaaliväittelyyn 28. marraskuuta. Tuotantoyhtiö sijoitti heidän paikoilleen jääveistokset.
Bildtext Både Boris Johnson och Nigel Farage ersattes med isskulpturer i debatten.
Bild: EPA

Den brittiska premiärministern Boris Johnsons plats i valdebatten om klimatet på Channel 4 fylldes med en isskulptur då Johnson inte ville delta. Tories kallar kanalens drag för ett provokativt partipolitiskt trick och hotar dess sändningslicens.

Tory-partiet rasar mot tv-kanalen Channel 4 efter en valdebatt om klimatet torsdag kväll.

Efter att Boris Johnson på kort varsel meddelade att han inte deltar i debatten som var ämnad för samtliga större partiernas ordförande hittade kanalen på en kreativ ersättare för premiärministern.

Vid Johnsons podium hade kanalen istället satt en isskulptur föreställande en jordglob.

Också Brexit-partiets Nigel Farage, som tackade nej till kanalens inbjudan att delta, hade ersatts med en likadan skulptur.

Tories försökte ersätta Johnson med ministern Michael Gove, som dök upp vid Channel 4 trots att han hade meddelats att debatten bara var för partiledarna.

Michael Gove. Etualalla Goven koura.
Bildtext Michael Gove är minister utan särskild portfölj i Johnsons regering, med ansvar för att förbereda brexit och agera rådgivare för premiärministern.
Bild: Neil Hall / EPA

Kanalen lät inte Gove ersätta Johnson. Chefredaktören för kanalens nyhetsredaktion, Ben de Pear, försvarade valet att ersätta de två frånvarande ordförandena med skulpturer.

– De här två skulpturerna representerar det nödläge vi står inför, inte i någon mänsklig form utan som en visuell metafor för Tories och Brexit-partiet efter att deras ordförande valde att inte delta i debatten om det här livsviktiga ämnet, sade de Pear.

Anmäld och hotad

Tories delar ändå inte kanalens uppfattning och har nu anmält kanalen till den brittiska kommunikationsmyndigheten Ofcom.

– Kanalen har gjort sig skyldig till ett provokativt partipolitiskt trick som i sig själv utgör ett försök att påverka den allmänna opinionen, skriver partiet i sin anmälan.

Anmälan listar också en rad andra incidenter som det menar att utgör ett mönster av partiskhet mot Tories.

En talesperson anklagade kanalen för att ingå i en konspiration mot Tories.

– Vi är djupt besvikna över att Channel 4 har valt att delta i en konspiration med Jeremy Corbyn (Labours ordförande, redaktörens anmärkning) för att blockera Konservativa partiet från att presentera sina åtgärder för att tackla klimatförändringen och skydda miljön, skrev partiet.

Partiet har ändå tagit grälet med Channel 4 längre än så.

Men det är inte förnuftigt att politiska partier hotar kanaler och jag skulle vara mycket besviken på partiet om det här går vidare efter valet

Ed Vaizey, parlamentsledamot för Tories

Under fredag morgon lät partiet förstå att det hotar hela kanalens fortsatta existens, om Tories fortsätter vid makten efter parlamentsvalet den 12 december.

Channel 4 är vid sidan om BBC statsägt och har därför ett public service-uppdrag.

Tories säger nu att det uppdraget ska ses över under kommande regeringsperiod.

Det indirekta hotet fördöms av andra partier, men också av en el Tories.

– Det är helt legitimt att lägga in ett klagomål. Men det är inte förnuftigt att politiska partier hotar kanaler och jag skulle vara mycket besviken på partiet om det här går vidare efter valet, sade Tory-ledamoten och före detta kulturministern Ed Vaizey till BBC.

“Gömmer sig undan granskning”

Framförallt det största oppositionspartiet Labour anklagar nu Johnson för att försöka gömma sig undan granskning efter att hoppade över debatten.

Partiet syftar till att Johnson också – till skillnad från alla andra partiers ledare – vägrat låta sig intervjuas av BBC:s politiska journalist och studiovärd Andrew Neil.

Johnsons stab har istället erbjudit sig att delta i söndagsprogrammet Andrew Marr Show, ett intervjuprogram med betydligt lägre journalistisk profil.

– Boris Johnson är en fegis och en mobbare. Han är övertygad om att det är hans födslorätt att regera och är så van med att få som han vill att han blir elak då någon vågar ifrågasätta honom. Storbritannien förtjänar en premiärminister som vågar utsätta sig för granskning, sade Labour-profilen Cliwe Lewis.

Johnson har försvarat sig mot anklagelserna om att han försöker undvika granskning genom att säga att det är hans stab som fattar beslut om liknande intervjuer.

Johnson menade också att han inte har gömt sig utan “har givit alla möjliga intervjuer till en massa olika människor”.

Källor: The Guardian, Channel 4, BBC News, The Independent

Diskussion om artikeln