Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbostrand blir utan grannar om Östersundom-planen inte förverkligas - Mikael Grannas tror ändå på en utveckling

Från 2019
Bostadsområde vid strand.
Bildtext Bostadsområdet Sibbostrand skulle få mera grannar omkring sig, om generalplanen för Östersundom godkändes.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det blev avslag i Helsingfors förvaltningsdomstol för Östersundoms generalplan. För Sibbo innebär det att den nya strandstaden Majvik med metroförbindelse till Helsingfors inte förverkligas.

Det blev ett nej av Helsingfors förvaltningsdomstol till den nya generalplanen för Östersundom.

Rätten anser att det finns en risk att nya bostadsområden vid Natura-området skulle skada områdets natur.

- Vi visste att det fanns en risk att det skulle gå på det här sättet. Det här var den stora frågan med hela Östersundom-planen, och egentligen Östersundom-området då det ännu var en del av Sibbo. Det är ett argument som Sibbo använt mot Helsingfors för tio år sedan när annekteringen skedde, säger kommundirektör Mikael Grannas.

Samtidigt har Sibbo sett att det skulle vara viktigt att området utvecklas vidare, konstaterar Grannas. Han är Sibbos representant i Östersundom-kommitén.

Majvik skulle bli ett nytt bostadsområde med tusentals invånare

Förslaget till generalplan har varit ett samarbete mellan Helsingfors, Vanda och Sibbo. Den del av Sibbo som berörs av planen är Majvik.

- Det är klart att Majvik kommer att arta sig på ett helt annat sätt i fall vi inte kommer vidare med Östersundom-planen som helhet, säger Mikael Grannas.

Enligt visionerna skulle upp till 10 000 invånare bo i Majvik och stadsdelen skulle få en metrostation. Bostadsområdet Sibbostrand skulle vara en del av den nya havsnära strandstaden.

Mikael Grannas.
Bildtext Mikael Grannas i Sibbostrand i september 2019.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sibbostrand har aldrig byggts klart. Invånarna bodde i flera år bredvid tomma tomter och med ett oklart gatunät.

I år snyggades området upp efter att byggbolaget flera gånger bett om tilläggstid att få bygga klart. Kommunen sade upp markanvändningsavtalet.

Att generalplanen inte godkänns är ännu en spik i kistan för planerna på att bygga mer i Storören. Men Grannas tror ändå området har en möjlighet att utvecklas.

- Majvik som område tror jag att förblir lite i den stil som den är nu. Kanske småskalig tillväxt, men jag tror knappast att där sker några större utvecklingssprång. Sibbostrand är ett område där utvecklingen är lite i mitten men har, tycker jag själv, förutsättningar att utvecklas även utan att Östersundom-planen förverkligas, säger Mikael Grannas.

Bostadsområde vid strand.
Bildtext Stranden i Sibbostrand.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sibbo satsar på Söderkulla, Nickby och Tallmo

Enligt Mikael Grannas påverkar beslutet för Helsingfors förvaltningsdomstol på kort sikt inte Sibbos utvecklingsplaner.

- Vi har utgått från att det är en lång process förrän Östersundom kommer att förverkligas.

Det är på gott och ont att Östersundom-planen inte går vidare säger Grannas. Han tror att Söderkullas attraktivitet ökar om inte östra Helsingfors utvecklas.

- Vi har fokuserat på Söderkulla centrumområde, på Nickby och även som ett tredje område Tallmo som ligger mellan Nickby och Kervo. Här har vi tillräckligt att göra och utveckla för de kommande 10-20 åren.

Mikael Grannas säger att de tre kommunerna måste överväga om de ska besvära sig över förvaltingsdomstolens beslut.

Diskussion om artikeln