Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skådespelaren Adam Driver: "För mig är Star Wars lika personligt som mina andra filmer, det handlar om att bryta ner varje ögonblick i småbitar och göra dem till sanning"

Från 2019
Uppdaterad 30.11.2019 13:18.
Adam Driver i profil, tittar ner
Bildtext Adam Driver är inte intresserad av att diskutera Oscarspekulationer. Hans senaste film Marriage Story är en av förhandsfavoriterna inför nomineringarna.

Adam Driver har jobbat med regissörer som Scorsese, Spielberg och Soderbergh, men arbetet med stjärnregissörerna har inte boostat hans självförtroende.

Driver förklarar för mig att han aldrig känner att han vet vad han sysslar med under en filminspelning.

– Snarare tvärtom! Men de bästa regissörerna är de som inte tror sig ha de rätta svaren, som anlitar dig för att de är intresserade av din åsikt. Att se att de forfarande kämpar, trots allt de har åstadkommit, är både trösterikt och skrämmande. Jag har lärt mig att man aldrig har koll på läget, och att man måste lära sig att vara bekväm med att inte vara nöjd, säger Adam Driver.

Just nu är han aktuell med filmen Marriage story. Titeln låter som en kärlekshistoria, men filmen fokuserar på vad som händer när kärleken tar slut – när äkta paret Nicole och Charlie måste kämpa sig igenom skilsmässans sorg och strider.

Adam Driver spelar Charlie, en självupptagen teaterregissör som plötsligt får lägga sin karriär åt sidan för att slåss för vårdnaden om sin åttaårige son.

Scarlett Johansson och Adam Driver i filmen Marriage Story.
Bildtext Adam Driver och Scarlett Johansson spelar ett par som ligger i skilsmässa.

När jag möter honom på Londons filmfestival berättar han om en inspelning som krävde full koncentration, hela tiden.

– Ofta finns det en scen i en film som man fasar inför, där jag tänker ”jag är inte redo” när det är dags att filma. Den här gången kändes det så varenda dag. Insatserna var alltid skyhöga, eftersom manuset var så bra, säger Adam Driver.

Beskrivs som mänsklig origami

Han är klädd helt i svart, nära en och nittio lång och har ett spännande, asymmetriskt ansikte.

Det verkar pågå någon slags tävling bland journalisterna om vem som kan beskriva hans utstrålning bäst – ”mänsklig origami” och ”som en Påskönstaty” är två slående exempel.

Driver slog igenom med rollen som Lena Dunhams märklige älskare i tv-serien Girls och har sedan dess arbetat med gräddan av amerikanska regissörer:

Clint Eastwood, Martin Scorsese, bröderna Coen, Steven Soderbergh, Terry Gilliam, Spike Lee, Jim Jarmusch, med flera.

Girls
Bildtext Adam Driver fick sitt genombrott i serien GIRLS där han spelar huvudkaraktären Hannah Horvaths pojkvänn.
Bild: hbonordic.com

"Vad är hemligheten”, undrar jag, och får det ödmjukaste av ödmjuka svar.

– Jag har alltid velat jobba med människor som jag beundrar och som gör bra filmer, och jag har haft tur med timing, att jag var tillgänglig vid rätt tillfällen. Det bara blev så att jag gjorde min första film med Barry Levinson, och sedan Clint Eastwood och Steven Spielberg. Det var ren tur, säger Adam Driver.

Han är ökänt ointresserad av medial uppmärksamhet, och håller hårt i sitt privatliv.

Det dröjde två år innan det blev allmänt känt att Adam Driver och hans fru, skådespelaren Joanne Tucker, hade fått en son tillsammans.

Paret Adam Driver och skådespelaren Joanne Tucker.
Bildtext Adam Driver och hans fru, skådespelaren Joanne Tucker.
Bild: StarPix2019

Däremot drar han ingen hård linje mellan arbete och fritid.

Tillsammans med hustrun driver han en välgörenhetsorganisation som sätter upp pjäser för amerikanska soldater. Samarbetet med regissören Noah Baumbach, som har gjort ”Marriage story”, grundar sig på deras vänskap.

– Man lär känna människor så mycket mer på djupet när man arbetar tillsammans än när man bara umgås. Man är under enorm press och hur människor hanterar det säger enormt mycket om deras karaktär. Så jag skiljer sällan på arbete och privatrelationer, säger han.

Annat tempo i Star Wars

Mest känd för den breda publiken är han kanske ändå för rollen som den plågade skurken Kylo Ren i den senaste Star Wars-trilogin, filmer som har ganska lite gemensamt med det intima dramat Marriage story.

Men för Adam Driver är arbetet i grunden det samma – det är bara tempot som skiljer sig åt.

– För mig är Star Wars lika personligt som mina andra filmer, det handlar om att bryta ner varje ögonblick i småbitar och göra dem till sanning. Skillnaden är rytmen på inspelningsplatsen, på en Star Wars-film finns det 50 personer med varsin unik uppgift, som att skapa specialeffekter eller borsta ett löv eller dammsuga något. Det finns så många fler rörliga delar och allt tar längre tid, än på en mindre film.

Scarlett Johansson och Adam Driver i en tom metrovagn.
Bildtext Marriage story hade finsk biopremiär den 29.11.

Han är intensiv och mångordig när han pratar om skådespelandet, men när han får frågan om det febriga Oscarsnacket kring Marriage story blir han genast korthuggen. Han försöker helt enkelt låta bli att tänka på det.

– Jag kan inte kontrollera den grejen, så jag lägger ingen energi på det, säger han.

Skådespelaren Adam Driver är Hollywoods nya älskling

7:37

Diskussion om artikeln