Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kunskapsfrämjare på slottsbalens gästlista i år – president Niinistö: “Alla kan göra sitt för att förbättra samhällsdebatten”

Från 2019
Uppdaterad 29.11.2019 17:12.
Linnan juhlat 2018
Bildtext 1 800 inbjudna kommer igen att trängas på dansgolvet
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

President Sauli Niinistö berättade om årets självständighetsmottagning inför ett stort pressuppbåd på Presidentens slott på fredagen.

Enligt Niinistö är årets tema – kunskap och samhällsdebatt – både aktuellt och viktigt i dagens värld, där mängden kunskap är större och tillgången till den är bättre än någonsin.

– Att det finns så mycket information leder lätt till en mänsklig reaktion: källkritiken glöms bort. Följande dag minns man inte längre vad man lärt sig i går, och man kommer inte längre ihåg vilken kontexten var. Det leder lätt till en situation där halvsanningar och lögner frodas, säger Niinistö.

Niinistö betonade att vi alla kan bidra till att motarbeta den här utvecklingen genom att försöka påverka i vår egen närkrets.

– Alla är med i en gemenskap, i hemmet, på jobbet, i sitt grannskap, bland vänner. Det är viktigt att vi alla säger ifrån om en diskussion inte håller måttet, säger Niinistö.

På en fråga om huruvida dagens samhälle lägger sordin på avvikande åsikter säger Niinistö att han tvärtom upplever att det främsta problemet är att det finns så mycket felaktig och vilseledande information.

– Det ska finnas utrymme för kritisk debatt, men jag är orolig för det ofta kränkande sättet diskussioner förs i dag, säger Niinistö.

Sauli Niinistö står framför en mikrofon.
Bildtext President Niinistö säger att slottsbalens tema är en hyllning till alla som har respekt för den samhälleliga diskussionen.
Bild: Lehtikuva

Forskare, författare och journalister inbjudna

Temat för mottagningen syns bland annat i hur gästlistan är utformad. Flera av gästerna är givetvis sådana som alltid får en inbjudan, såsom veteranerna och lottorna, regeringen och riksdagsledamöter och diplomater.

Men bland årets gäster finns drygt 250 personer som har med temat att göra, bland annat forskare, författare, journalister och utbildare som i sitt arbete främjat kunskapen och samhällsdiskussionen.

Niinistö är ändå glad över att finländarna har tillit till vetenskaplig information, och nämnde bland annat den nyaste Vetenskapsbarometern, som visar att tilliten till vetenskapen är stark.

När det gäller detaljer om gästlistan var Niinistö fåordig, men om avslöjanden kring Jenni Haukios klänning kunde han berätta följande:

– Den är inte så hemskt avslöjande, skämtade han.

Miljötänk på menyn

I år är kring 1 800 personer inbjudna till självständighetsmottagningen, vilket är kring hundra fler än i fjol. Också budgeten för slottsbalen, 220 000 euro, är i samma storhetsklass som i fjol.

Det var år 1919 som man för första gången arrangerade självständighetsmottagning, även om den första självständighetsfesten, under president Ståhlberg, arrangerades som ett kaffekalas på dagen.

– Vi har velat värna om traditioner och därför serverar vi fortfarande kaffe, kakor. Först serverade man bara smörgåsar, men det blev jobbigt när gästerna blev fler. På 1960-talet kom smörgåstårtorna, som fortfarande finns på menyn, säger serviceförmannen Berit Mäkinen.

Också nyare element finns i buffébordet: i år till exempel i form av veganska bullar gjorda på bondböna och salmiakbakelser.

Även om temat för festen är nytt fortsätter fjolårets miljötema bland annat på menyn, där man också i år strävat efter klimatsmarta val. Till exempel teet är klimatkompenserat och kaffet rättvisemärkt.

Mängden matsvinn är också minimal. Efter bjudningen är det personalen som får ta del av buffén, och enligt Mäkinen är andelen svinn bara ett par kilo.

Meny för självständighetsdagens festmottagning 2019

Ekologiska viner och bål

Råvarorna är till största delen inhemska och härstammar från olika orter i Finland, med betoning på småföretagare. Här är också Svenskfinland representerat, till exempel lammköttet kommer från Åland.

Den legendariska bålen är nu för första gången helt ekologisk. Alkoholhalten är, som tidigare år 11-12 procent.

Vinerna är både veganska och ekologiska och ölet är framställt av brödsvinn. De långt över 1 000 tomflaskorna som blir över kommer att doneras till designern Jukka Isotalo som på ett miljövänligt sätt återanvänder flaskorna.

De som vill dricka något alkoholfritt får i år njuta av äppelmust pressad av äpplen från trädgården på Gullranda.

Som under tidigare år hjälper studerande till under balen, i år är det studerande från yrkesläroanstalten Perho hjälper till både i köket och med serveringen.

Körsång och Laura Voutilainen

De omkring 5 000 blommorna som pryder slottet går i huvudfärger av vitt och blått. Största delen är snittblommor som odlats i Finland, men också torkade blommor och annat naturmaterial, till exempel kvistar och ris.

Det är som vanligt Gardets musikkår som inleder musikprogrammet. I Rikssalen är det i år Laura Voutilainen och Lauri Mikkola som uppträder tillsammans med Gardets Combo. Den första valsen, som äger rum strax efter nio, är Raimo Roihas Maailman kaunein maa.

Helsingfors domkyrkas finska gosskör Cantores Minores uppträder för veteranerna och lottorna, och på tredje våningen uppträder a cappella-gruppen Club for Five.

Musikprogrammet för Gardets musikkår och Gardets Combo