Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Chefen för statens ägarstyrningsenhet i Kauppalehti: "Paatero och hennes stab informerades kontinuerligt, vi och Posten har skött vårt"

Från 2019
Kimmo Viertola, överdirektör vid Statsrådets avdelning för ägarstyrning
Bildtext Kimmo Viertola, överdirektör vid Statsrådets avdelning för ägarstyrning.
Bild: LAURI HEIKKINEN/STATSRÅDETS KANSLI

All information har levererats och Posten har skött sin del av processen klanderfritt. Det säger chefen för statens enhet för ägarstyrning, Kimmo Viertola till Kauppalehti med anledning av postkrisen som ledde till ägarstyrningsministerns avgång på fredagen.

Viertola är överdirektör vid Statsrådets avdelning för ägarstyrning. Han säger till tidningen att Posten har informerat numera ex-ministern Sirpa Paatero (SDP) i tillräckligt hög grad om omstruktureringarna vid bolaget och vad de innebär för personalen.

– Postens styrelseordförande och den operativa ledningen har kontinuerligt hållit ägarstyrningsavdelningen, ministern och hennes medarbetare uppdaterade. Posten har följt god förvaltningssed. Det innebär att man för diskussioner med ägaren och fattar besluten i bolagets styrelse, säger Viertola till KL.

Ord mot ord mot ord

Idag beskyllde statsminister Antti Rinne (SDP) Postens styrelse för att ha försökt gömma undan fakta kring de omtalade paketsorterarnas öde.

Konflikten drevs till sin spets på fredagen, när ägarstyrningsministern avgick.

Det här, statsministerns presskonferens och hans hårda kritik mot Postens agerande föregicks av att Postens styrelseordförande uttalade sig om knäckfrågan.

Han vidhöll att staten hade godkänt beslutet att flytta över de 700 anställda till ett dotterbolag, och i och med det ge dem ett kollektivavtal med sämre villkor.

Nu får styrelseordföranden Markku Pohjola alltså medhåll av chefen för ägarstyrningsenheten, Kimmo Viertola.

Han säger vidare att det inte skulle vara klokt att byta ut Postens styrelse. Det alternativet lyftes fram av journalister senast på fredagen, på Rinnes presskonferens.

– Branschen genomgår omvälvningar och Postens ledning har varit tvungen att agera så att man kan trygga bolagets framtid. Att byta ut styrelsen ändrar inte på det här, även en eventuell ny styrelse skulle vara tvungen att reagera på förändringarna, säger Viertola.

Han beklagar också den törn som ägarstyrningens rykte fått sig i samband med härvan. Viertola hoppas att de som jobbar inom Posten nu ska få ro att koncentrera sig på årets viktigaste säsong för bolaget, julen.

Diskussion om artikeln