Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinnes kritik ingen överraskning – Postens styrelseordförande har inte för avsikt att avgå

Från 2019
Postens styrelseordförande Markku Pohjola.
Bildtext Postens styrelseordförande Markku Pohjola vidhåller att Posten kontinuerligt har informerat ministern för ägarstyrningen.

Postens styrelseordförande Markku Pohjola har inte för avsikt att lämna sitt uppdrag, fastän Postens ledning fick skarp kritik på fredag av statsminister Antti Rinne (SDP).

Pohjola säger till nyhetsbyrån STT att ägaren fattar beslut om bolagets styrelse och fattar beslut den anser vara bäst för bolaget, i vanliga fall på bolagsstämman. Han påpekar att han inte kan veta vad staten tänker göra i det här fallet.

– Det är ingen självklarhet, inte för mig i alla fall, säger Pohjola.

Kritiken som statsminister Rinne framförde på presskonferensen kom inte som någon överraskning för Pohjola.

– Inte överraskade den. Där handlar det så klart också om att Rinne på grund av sin ställning måste försvara det han sagt tidigare, och då är det helt normalt att ta upp de här frågorna.

Pohjola bekräftade uppgiften Rinne delgav om att statsministern inte hade varit i direkt kontakt med Postens ledning, vilket följer principerna för statliga ägarstyrningens förvaltningssed.

Rinnes roll i hela affären kring Posten är ändå inte helt klarlagd, och det är fortfarande oklart hur inblandad statsministern var i det hela.

Tidigare på fredag hävdades det i alla fall från tjänstemannahåll att tjänstemännen för ägarstyrningen och Posten har skött sitt. Postens Pohjola skrev också i ett pressmeddelade på fredagen att Posten har fört en kontinuerlig dialog med ägarstyrningen och bolaget.

Diskussion om artikeln