Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gärningsmannen på London Bridge satt nyligen i fängelse för terrorbrott - två dog och tre skadades i fredagens knivdåd

Från 2019
Uppdaterad 30.11.2019 08:28.
Personer i vita skyddskläder ses arbeta på London Bridge.
Bildtext Brottsplatsundersökningen har pågått på London Bridge under natten mellan fredag och lördag.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Den man som knivhögg människor på London Bridge på fredagen hade suttit fängelse för terrorbrott. Han hade rätt nyligen släppts fri, uppger polisen när man ger ut närmare detaljer om dådet.

Det var på fredagseftermiddagen som mannen knivhögg flera personer på bron London Bridge. Två dog och tre vårdas på sjukhus för skador. Polisen sköt mannen som dog på brottsplatsen.

Natten till lördag har Londonpolisen meddelat att den misstänkta gärningsmannen är identifierad. Han var en 28-årig man från Staffordshire i mellersta England.

Mannen hade blivit villkorligt frisläppt från fängelse för knappt ett år sedan. Han hade år 2012 fått en fängelsedom för att ha varit med om att förbereda terrorattacker ett par år tidigare.

Han ingick då i en grupp som planerade att spränga bomber i Londons börs, klocktornet Big Ben och kyrkan Westminster Abbey.

Gruppen hade dessutom listor på personer som var mål för de planerade dåden. En av personerna var Londons dåvarande borgmästare Boris Johnson, som nu är premiärminister.

Söker inga ytterligare misstänkta

Den misstänkta gärningsmannen bar enligt tidningen the Guardian elektronisk fotboja med anledning av att han var villkorligt frisläppt.

Polisen uppger sig ha utfört undersökningar på en adress i Staffordshire.

Londonpolisen söker inte längre aktivt någon ytterligare misstänkt för attacken på London Bridge.

Offren för knivhuggningen var enligt polisen en man och en kvinna. De skadade är en man och två kvinnor. De tre var kvar på sjukhus natten till lördag.

Källor: Reuters, The Guardian.